BiH
0

Murselović: Policija RS-a mora zaštititi povratnička naselja

FENA
Poslanik Stranke za BiH u Narodnoj skupštini RS-a Muharem Murselović, izjavio je da se u posljednje vrijeme u RS-u desilo nekoliko napada na povratnike te da se to obično radi iz koristoljublja i upućuje na zaključak da je nedovoljno policijskih snaga u povratničkim naseljima.

"Na neki način je otupjela oštrica pozornosti na povratnička naselja", kazao je Murselović u izjavi novinarima u Banjoj Luci i podsjetio da su povratnici često sami, nezaštićeni, a da se radi obično o starijim ljudima.

Istakao je da policija ukoliko želi da radi svoj posao kako treba mora u povratničkim naseljima osigurati stalno prisustvo, jer su povratnici, mahom stariji ljudi, izloženi ne samo napadima već i pozornosti kriminalaca koji koristiti trenuke nepažnje i nepokrivenost takvih naselja da izvrše svoje nakane koje su često rezultirane smrtnim posljedicama.

"To sve govori da policija RS-a ima stalni zadatak na obezbjeđenju sigurnosti u lokalnim zajednicama, što do sada i pored silne hvale da se prikaže stanje boljim nego što jeste i da policija radi svoj posao se ne dešava", kazao je Murselović reagirajući na činjenicu da je prije dva dana pronađeno beživotno tijelo povratnice Advije Brkić (78), mještanke naselja Tukovi u Prijedoru, koje je otkrila policija nakon što je oko 23.00 sata provalila vrata njene porodične kuće koja se nalazi u ulici Tode Švrakića.

Podsjetivši da je u posljednih godinu dana bilo desetine napada na vjerske objekte manjeg obima, on je kazao da to govori da se sigurnosna situacija mora i dalje izgrađivati i da još ima puno prostora koji govore da sve nije uredu.