Izgraditi spomen-obilježje
117

Murselović: Paviću je sporna samo riječ genocid

Piše: E. G.
Nakon što je prijedorskim udruženjima zabranjeno da održe najavljenu protestnu šetnju tim gradom povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, neformalna grupa od sedam ljudi je to ipak učinila, trakama zalijepljenim preko usta i noseći transparent s natpisom: "Gdje se krše ljudska prava građanska neposlušnost postaje dužnost".

Međutim, za Prijedor je potrebno trajno rješenje koje podrazumijeva da porodice žrtava mogu slobodno na sličan način podsjetiti na stradanja nesrpskog stanovništva tokom rata. Potrebno je da gradska uprava ima jednak odnos prema ovim, kao i prema udruženjima koja ne nose predznak većinskog stanovništva u tom gradu. Muharem Murselović, odbornik u Skupštini Prijedora, kaže da je nakon svega razgovarao s gradonačelnikom Markom Pavićem, kojeg ova udruženja smatraju jednim od glavnih krivaca za sadašnju situaciju.

"On me uvjerava da nije imao veze sa zabranom i da je zabrana o šetnji došla samo od policije. Lično mislim, i to sam u razgovoru i rekao, da nema potrebe za ovakvim zatezanjem. Bez obzira na sve to, rekao sam da treba sazvati sve te nevladine organizacije i održati sastanak povodom cijele situacije. Kazao mi je da je problem korištenje riječi genocid u takvim situacijama te da nema sudske odluke koja kaže da je tu genocid. Bez obzira na to, stekao sam utisak da postoji volja da problemi budu prevaziđeni. Govorili smo i o tome da se ove nevladine organizacije moraju i finansijski pomoći, s čime se on složio", ustvrdio je Murselović za Klix.ba.

Murselović, koji je i sam bivši logoraš, ističe da se u tom gradu krše i brojna druga ljudska prava.

U ovom gradu nema spomen-obilježja stradalim nesrbima u ratu, što je također jedan od problema koji udruženja žrtava ističu.

"Treba relaksirati situaciju i naći mjeru u svemu ovome. Naravno da se ne može zaboraviti ono što se desilo, ovdje je ubijeno blizu 3.500 ljudi, a nema ni na jednom jestu spomen-obilježja za njih, samo jedna mala ploča koja govori o tome. Organizirat ću sastanak ovih organizacija sa gradonačelnikom, ali svi trebaju pomoći u tome. Što se tiče nekog obilježja, potrebno je da ono bude sagrađeno i istaknuto. Sada u budžetu nema izdvajanja za ove organizacije, ali moramo o tome govoriti i mislim da će izdvajanja za njih biti prvi korak koji će pokazati da se nešto mijenja", kazao je Murselović.

Posljednja dešavanja u Prijedoru spomenuo je i poslanik u Narodnoj skupštini RS-a Behzad Čirkin na današnjoj sjednici. Kako je i najavio prije dva dana u razgovoru za naš portal, tražio je odgovor od ministrice pravde RS-a o stanju ljudskih prava u tom entitetu, koje je posebno alarmantno kada su u pitanju povratnici, ne samo u Prijedoru. Pomoćnik ministrice Gorane Zlatković mu je kazao da će na sve dobiti pismeni odgovor.

Čirkin je podsjetio da ovo što se desilo povodom Međunarodnog dana ljudskih prava nije jedina zabrana te da se prema udruženjima žrtava i povratnika i ranije ovako postupalo.