Odao počast
72

Murphy se poklonio tabutima žrtava genocida u Srebrenici: Danas, i uvijek, stojimo uz vas

M. G.
Foto: X/Ambasada SAD-a u BiH
Foto: X/Ambasada SAD-a u BiH
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy poklonio se danas žrtvama genocida u Srebrenici uoči sutrašnje dženaze i ukopa 14 identificiranih žrtava.

U objavi na nalogu Ambasade SAD-a u BiH na platformi X piše da "danas i uvijek SAD stoje u solidarnosti sa žrtvama".

"Danas, i uvijek, stojimo u solidarnosti sa žrtvama genocida u Srebrenici, preživjelima i porodicama koje tuguju za svojim voljenima. Tugujemo s vama", stoji u objavi Ambasade SAD-a u BiH.

Podsjetimo, i visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt posjetio je danas Potočare i u prostoru bivše Fabrike akumulatora odao počast za 14 žrtava genocida koji će sutra biti ukopani u mezarju Memorijalnog centra i tako konačno pronaći svoj smiraj.

"Veoma je dirljivo biti ovdje danas. Dvadeset devet godina poslije, mi smo danas u mogućnosti da oplakujemo i odajemo počast onima koji su izgubili živote", rekao je ovom prilikom Schmidt.

Podsjećamo, u Memorijalnom centru u Potočarima sutra će biti obilježeno 29 godina od genocida u Srebrenici, koji su nad Bošnjacima u julu 1995. godine počinile srpske snage pod vodstvom presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Održat će se dženaza i ukop ekshumiranih i identificiranih posmrtnih ostataka 14 ubijenih Bošnjaka.