Oduševljen Bobovcem
86

Murphy posjetio mjesto gdje se čuvala kruna bosanska pa poručio: Nešto od ove historije je i moje

N. V.
Screenshot: Twitter/Američka ambasada BiH
Screenshot: Twitter/Američka ambasada BiH
Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy, koji je ujedno i historičar, podijelio je na Twitteru svoje oduševljenje srednjovjekovnom prijestolnicom bosanskog kraljevstva - Bobovcem i objasnio zašto je bosanska historija "malo i njegova".

O posjeti Bobovcu je napravio videosnimak koji je objavio na društvenim mrežama Američke ambasade u BiH.

"Upravo smo završili obilazak arheološkog nalazišta i kapele u kojoj je sahranjeno nekoliko bosanskih kraljeva. Priče koje su nam ispričane o kraljevima i kraljicama i odnosima između raznoraznih vojvoda i braće koji su se borili za prijestolje u ovom srednjovjekovnom kraljevstvu su facinantne i bilo ih je baš zanimljivo čuti", rekao je on.

Osim što voli prirodu u BiH, kaže da uživa i u našoj historiji.

"Jedna od stvari u kojima zaista uživam u BiH je istraživanje ovakvih mjesta i učenje o vašoj historiji. Vaša historija je baš bogata i ono što me uvijek iznenadi jeste koliko je raznih naroda i kultura oblikovalo tu historiju", kazao je.

Ističe da bosansku historiju trebaju prihvatiti svi koji žive na ovom području te da je ona i evropska historija.

"Na nju ne može polagati pravo samo jedan narod ili samo jedna kultura. Ona pripada svima... Jedna od tako upečatljivih stvari je koliko ovaj historijski period o kojem sam danas čuo ima zajedničkog sa širokom evropskom i transatlantskom historijom. Ovo je istinski širi zajednički kulturni prostor, ne samo u BiH nego u i u Evropi. Pa ako nemate ništa protiv, nešto od toga je i moje", poručio je on.