O povelji Kulina bana
62

Murphy iz Dubrovnika: Svjedočio sam višestoljetnom dokumentu postojanja BiH

T. K.
Foto: Twitter / Michael Murphy
Foto: Twitter / Michael Murphy
Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy na svom Twitter nalogu objavio je da je imao privilegiju da u svojim rukama drži povelju Kulina bana dok je boravio u Dubrovniku.

"Prošle sedmice, dok sam bio u Dubrovniku, imao sam privilegiju i rijetku priliku vidjeti dokument koji svjedoči o višestoljetnom postojanju Bosne i Hercegovine, a to je Povelja Kulina bana", napisao je Murphy.

U njegovoj objavi, priložio je fotografiju i video u kojem govori da je studirao i da obožava historiju.

"Studirao sam historiju, a čitavu deceniju svoje karijere u Ministarstvu vanjskih poslova provem sam živeći i radeći na Balkanu. Tako je i jedna od stvari u kojoj sam najviše uživao bilo upoznavanje historije ovog regiona, a pogotovo historije BiH", stoji u videu.

Istakao je da je imao čast da posjeti Dubrovački arhiv i priliku da vidi jedan od utemeljiteljskih i najvažnijih dokumenata u historiji BiH.

"Bogata je i sjajna za izučavanje ova historija, od Kraljevstva Bosanskog, do Vojvodstva Hercegovačkog do Bosanskog Sandžaka, Sandžaka Hercegovačkog, Otomanske provincije Bosne, sve do današnje Bosne i Hercegovine. Dio nje je tragičan, poput posljednjeg rata od 1992. do 1995., ali jedna stvar koja je konstanta jesu ljudi Bosne i Hercegovine i njena historija", ističe.

Murphy je u objavi istakao da je optimističan kada je u pitanju budućnost BiH.

"Ja sam optimističan i uvjeren da će ona biti temelj za sjajnu i prekrasnu budućnost za građane ove prelijepe zemlje", zaključio je.