Nakon sastanka
6

Muriz Memić: VSTV je bio šokiran dokazima koje smo iznijeli, obećali su da će ubrzati okončanje postupka

Piše: A. B.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića, bio je danas na razgovoru u VSTV-u BiH u pratnji advokata Ifeta Ferageta. Više od dva sata razgovarali su o dokazima za koje je ranije Memić navodio da posjeduje te je zatražio ostavku glavne tužiteljice Tužilaštva KS Dalide Burzić i da ona krivično i materijalno odgovara.

Muriz Memić je istakao kako je VSTV obećao da će utjecati na to da sve institucije koje su učestvovale u ovom slučaju ubrzaju okončanje ovog postupka jer i on ima svoj rok trajanja.

“Mora doći do okončanja ovog postupka oni će ubrzati koliko mogu.Ja sam i dalje stava da ću napraviti šatorsko naselje ukoliko bi se Dalida Burzić izabrala za sudiju jer ona mora ostati u ovome do kraja. Vidjeli ste danas, skriveno je još 1.000 dokaza. Ona će morati odgovarati, to vam ja obećavam", rekao je Memić.

Memić je naglasio kako je Dalida Burzić u nekoliko navrata promijenila karakter slučaja za koji je prvobitno govorila da je riječ o ubistvu, a nakon toga da je Dženan Memić stradao u saobraćajnoj nesreći. Dodao je da ti navodi nisu tačni te da je sama istraga sve vrijeme netransparentna i nekorektna.

"Iznijeli smo sve dokaze koje smo posjedovali i predstavnici VSTV-a su bili u šoku. Nije u njihovoj nadležnosti da sude, ali nisu mogli vjerovati u ono što su čuli. Rekao sam sve od početka, da mi je lično Dalilda Burzić pisala o ubistvu i poslala mi je dva dopisa i komesar MUP-a mi je to rekao. Ali ona se nije mogla na taj način igrati sa mnom, reći da je ubistvo pa onda da je lutala u istrazi. Ona je zalutala u životu i pravosuđu, treba prestati obavljati ovu funkciju. Tužioci ne mogu od nje slobodno raditi, vrši pritisak na njih", dodao je.

Na ovom slučaju se izmijenilo devet tužilaca, a doktor Alija Čeljo, koji je primio Dženana u noći stradanja, u iskazu je rekao kako nije moguće da je riječ o saobraćajnoj nesreći jer je stradali mladić imao samo jednu posjekotinu na glavi. Muriz Memić je medijima nekoliko puta govorio kako zna ko je ubio njegovog sina, ali da nije njegova obaveza da otkrije to ime, već nadležnih institucija.

"Kako koji tužilac dolazi daje nove dokaze, Amina Ruždić je usmjeravala jednu istragu, Meris Ćato drugu. Dalida je to sve organizovala ona je vođa mafije. Proklinjat će dan kad se rodila, nikad je neću pustiti na miru, mora joj biti jasno da je kriminalac i da joj nije mjesto u pravosuđu. Ona neće moći obavljati ovu funkciju, poslije slučaja Dženan Memić, mora snositi odgovornost", naglasio je Memić.

Advokat Ifet Feraget dodatno je upoznao VSTV s dokazima te rekao predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji da je svjestan kakve su ovlasti te institucije te je napomenuo da ta ograničena vladavina prava važi i za tužioce što znači da ni oni ne bi trebali voditi istragu za saobraćajne nesreće onda kada je riječ o ubistvu.

"Istakao sam izuzetno loš položaj u krivičnom postupku, apelirao sam da svi tužioci i isto tako sudije moraju proći neku vrstu edukacije iz emocionalne inteligencije. Ovakav odnos Tužilaštva KS treba biti opomena za sve naredne slučajeve. Dakle, ne možete se pozivati na zakone onda kad on vama treba, vladavina prava podrazumijeva pravom ograničenu vlast, zakone koji su odgovarajući i postojanje institucionalnih garancija da svi mi nekako ostvarimo svoju slobodu i svoju sigurnost", rekao je Feraget.

Naglasio je da je Dalida Burzić pala na ovome ispitu onog momenta kada je komentarisala slučaj, a to nije smjela.

"Ona je obmanjivala javnost da su policajci istragu skrenuli u pogrešnom smijeru u vremenu kada je ona već vođena za ubistvo, a tužilac ne može voditi istragu ukoliko ne postoji osnov sumnje. I ne može jedan policajac voditi istragu niti je skrenuti. Ovo je slučaj koji je obilježio pravosuđe BiH", dodao je.

Ono što je šokiralo VSTV jeste i nestanak te iznenadna pojava dokaza, kao i rezultati brojnih vještačenja.

"Ovdje ne postoji ni vjerovatnoća saobraćajne nesreće. Nije problem kada ne znate kako je došlo do nesreće i onda se o tome vodi rasprava već kada nema nikakvih dokaza o tome. Šokantno je to što je komad laka koji je vještačen pripadao vozilu Renault Clio, pa onda kombiju, pa je, kada je došao red za novo vještačenje, odjednom nestao. Pronađeno je također šest komada stakla, a vještaku dato 80 zajedno s njima pa on mora da pogađa koji su pravi. Ovo je poraz Tužilaštva KS", naglasio je Feraget.

Podsjećamo, prošle sedmice su održani sedmi protesti na kojima je tražena pravda za Dženana Memića i gdje se nastojalo ukazati na neadekvatno reagovanje nadležnih institucija, a tom skupu se pridružio i Davor Dragičević iz Banja Luke u pratnji nekoliko građana koji se također bori za pravdu i rasvjetljavanje okolnosti smrti njegovog sina.

Na tim protestima Muriz Memić je kazao kako će formirati šatorsko naselje pred Sudom BiH te na taj način tražiti pravdu za svog sina. Razlog tome bilo je i nereagovanje VSTV-a na više od 30 poziva koje su Muriz Memić i njegov advokat Ifet Feraget uputili prema ovoj instituciji da ih pozovu na razgovor kako bi im na taj način predočili sve dokaze koje imaju.

Muriz Memić je prethodno izjavio kako je trenutno on glavni tužilac jer posjeduje sve dokaze kao i to da je vrijeme da se oni iznesu kao i povjerljivih osam koji, kako je istakao, zapravo ukazuju na to da je riječ o ubistvu jer u slučaju saobraćajne nesreće oni ne bi trebali postojati.

Dženan Memić je 7. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži zadobio smrtonosne povrede, od kojih je preminuo sedam dana kasnije.