Parlament BiH
42

Muriz Memić upozorio da se vrši utjecaj na Tužilaštvo BiH zbog istrage u slučaju Dženan Memić

I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Murizu Memiću, ocu tragično nastradalog mladića Dženana Memića, nije bio dozvoljen pristup na današnjoj tematskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH o stanju u pravosuđu, ali je sa margina skupa upozorio da se vrši utjecaj na Tužilaštvo BiH koje vodi istragu u slučaju "Dženan Memić".

"Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija je dobro upoznat sa slučajem Dženan Memić. Dva sata smo moj advokat i ja bili kod njega i sve mu obrazložili. On se oglušio na oslobađajuću presudu, ništa nije poduzeo. Čak je Dalidu Burzić nagradio da bude sudinica Suda BiH. Ja njega smatram saučesnikom", kazao je Memić.

Navodi kako slučajevi Dženan Memić i David Dragičević imaju sve dokaze, ali kako je potrebno volje da se riješe.

"Postupak nije trebao da se desi nikako. Ovo je lažna, montirana optužnica. Očekujem da će se nešto promijeniti, da će ova garnitura VSTV-a otići jer je na njima odgovornost. Tegeltija je zvanično potkovan, nek podnese ostavku. Nek dođe neko ko hoće raditi. Ovo je sve počelo zbog slučajeva Dženan Memić i David Dragičević. Priebe je došao u BiH da uradi izvještaj, ova dva slučaja su pokrenula sve", rekao je Memić.

Navodi kako bi, da je bio na sjednici Parlamenta, pitao Tegeltiju zašto ništa nije preduzeo i zamolio ga da Tužilaštvo BiH pusti da radi svoj posao.

"Zamolio bih Tegeltiju da ostavi na miru Tužilaštvo BiH nek rade svoj posao i dovedu slučaj do kraja. Imaju utjecaja na Tužilaštvo BiH. Glavna tužiteljica se bori s tim, ja joj još uvijek vjerujem. Samo neka ih VSTV pusti da radi svoj posao. Njima nije problem što su optuženi oslobođeni, već što se nije desila saobraćajna nesreća", istakao je Memić.

Prema njegovim riječima, promjene se mogu očekivati kada dođe neka druga garnitura VSTV-a.

"Čuli smo da nema evropskog puta dok se ne riješi stanje u pravosuđu, a stanje u pravosuđu je katastrofalno. Još uvijek se pokušava utjecati na državno Tužilaštvo. Sve se zna, zna se i ko su ubice. Ja ću pravdu uzeti u svoje ruke. Oni bi jedva čekali da nešto uradim da oni ostanu čisti", zaključio je Muriz Memić.