"Lažni nalazi"
142

Muriz Memić podnosi krivičnu prijavu protiv vještaka: Trag laka pripadao automobilu pa kombiju

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Otac Dženana Memića Muriz Memić podnijet će danas Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv vještaka iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Ivice Perovića koji je vještačio trag laka s mjesta događaja u kojem je Dženan stradao.

Kako nam je rekao njegov advokat Ifet Feraget, riječ je o spornom tragu jer sumnjaju u sve što je navedeno u zapisnike uviđaja kojih je bilo više.

"Vještak je upoređivao taj komad laka i u martu utvrdio da odgovara vozilu Renault Clio, da bi u junu za isti taj komad laka kazao kako odgovara kombiju, što je nemoguće. Na osnovu tog nalaza je podignuta i potvrđena optužnica. Za ovakvo krivično djelo je propisana kazna od pet godina zatvora", kazao je Feraget.

Istakao je kako se na ovaj način i ovakvim procesom nanosi velika šteta BiH jer Tužilaštvo KS, umjesto da istražuje, sabotira istragu na način da, prema Feragetovim riječima, do danas nisu dobili nijedan validan dokaz.

"Njihov cilj je dobiti na vremenu, a naš cilj je utvrditi istinu. Spremni smo odgovarati za svaku izgovorenu riječ, za sve što govorimo imamo dokaze. Krivičnu prijavu podnosimo za krivično djelo organizovanog kriminala u vezi s lažnim vještačenjem. Naredne prijave će biti protiv vještaka medicinske struke, ima tu i koruptivnih radnji, ali o tome ćemo kada dođe vrijeme", kazao je Feraget.

Današnje ročište u predmetu "Dženan Memić" je odgođeno zbog bolesti advokata i smrtnog slučaja člana sudskog vijeća Kantonalnog suda Sarajevo. Naredno ročište zakazano je za 8. decembar.