Tuzlaci traže pravdu
376

Muriz Memić na skupu u Tuzli: Imam sve dokaze o Dženanovoj smrti, sad idem do kraja

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
"Pravda za Davida i Dženana" naziv je skupa podrške porodicama Dragičević i Memić koji je danas održan u Tuzli.

Tom prilikom okupljeni na tuzlanskom Trgu Slobode su zapalili svijeće i potpisali peticiju, uz poruku da se slučajevi kao što su David Dragičević i Dženan Memić više ne smiju ponavljati te da pravda mora biti zadovoljena.

Tuzlak Dario Matić prisustvovao je današnjem skupu podrške.

"Ušli smo u sistem gdje vlast tjera nas mlade da idemo vani, ali mi koji smo odlučili ostati ovdje vidimo da nemamo nikakva prava. Za nas nema pravde i istine. Da li nas ovdje trebaju ubijati tatini sinovi, a da mi šutimo? Sad dajemo glas i nadam se da će nekada i istina doći u ovoj državi", istakao je Matić.

Iz Sarajeva u Tuzlu je stigao i Dženanov otac Muriz koji je istakao da mu u ovim trenucima mnogo znači podrška koja stiže iz ostalih bh. gradova, ali i izvan granica naše zemlje.

"Narod hoće istinu, kao što je hoću i ja. Od početka nisam bio sam u ovome, ali što je više naroda bit će i nadležnima jasnije da ovo neće moći proći zataškano. Od početka tvrdim da je moj sin ubijen. Tužilaštvo Kantona Sarajevo mi je podmetnulo druge dokaze. Ali, ja sad znam istinu, imam sve dokaze, idem do kraja i neću stati. Odsad govorim da sam ja glavni tužilac, a glavna tužiteljica Dalida Burzić se boji svojih dokaza", poručio je Memić.

Inače, na današnjem skupu podrške u Tuzli nije prisustvovao niko od članova porodice Banjalučanina Davida Dragičevića koji je nestao u noći sa 17. na 18. mart ove godine. Njegovo tijelo pronađeno je 24. marta u rijeci Crkveni, nakon čega su pokrenute brojne rasprave.

Naime, dok njegova porodica i prijatelji tvrde da je ubijen, nadležne institucije u Republici Srpskoj negiraju ovakvu konstataciju, navodeći da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela.

S druge strane, mladić Dženan Memić u Velikoj aleji na Ilidži 2016. godine je zadobio smrtonosne povrede, od kojih je preminuo sedam dana kasnije.

Memić je podlegao povredama koje je prema Tužilaštvu Kantona Sarajevo, zadobio u saobraćajnoj nesreći, a prema riječima porodice od brutalnog premlaćivanja.