Dženanov otac
593

Muriz Memić: Hvala sugrađanima na podršci, ne želim da moja borba ima političku konotaciju

Klix.ba
Muriz Memić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Muriz Memić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Tužilaštvu Kantona Sarajevo danas je saslušan posljednji svjedok Tužilaštva u slučaju ubistva Dženana Memića. U nastavku suđenja odbrana ce izvoditi dokaze i saslušavati svjedoke. Dženanov otac, Muriz Memić, danas se obratio medijima saopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

Dragi sugrađani, prijatelji i dobri ljudi,

Danas imam potrebu da vam se obratim, kao otac, suprug, sugrađanin, u želji da vam iskažem zahvalnost za vašu nesebičnu dosadašnju podršku u mojoj borbi da saznam pravu istinu o smrti moga djeteta.

Prošlo je evo više od četrnaest mjeseci od ubistva moga djeteta, a ja još uvijek ne znam ko je odgovoran za njegovu smrt. Živim s bolom u duši i mukom u grudima, tražeći bilo kakav znak, išaret kojeg bih proslijedio nadležnim da otkriju stvarne počinioce. Bol moje porodice dodatno povećava bahatost policijskih organa MUP-a KS i Tužilaštva KS.

Posebno je bolno prisustvovati ročištima na farsi od suđenja Romima, kada i ja, moja porodica i prijatelji gledamo u ciničan smijeh upućen nama od strane kantonalnog tužioca Seada Kreštalice. Pomenuti tužilac svako svoje pitanje svjedoku tužilaštva na koje dobije željeni odgovor proprati smiješkom upućenim nama.

Uostalom, neka suđenja se i snimaju pa se isto može i vidjeti na snimcima. U ovih više od godinu dana doživio sam ogromnu podršku svojih sugrađana na čemu sam im neizmjerno zahvalan. Zahvalan sam im što su prepoznali da je moja borba za istinu o smrti moga djeteta, ustvari i borba za sigurnost svakog našeg djeteta.

Koliko god da moja borba bude trajala, ja svoga Dženana neću na ovome svijetu više vidjeti. Neću dočekivati bajrame sa njim, neću dočekati da ga majka zagrli, sestra na kapiju isprati. Ali, ako Bog da hoću dočekati da zajedno sa svojim sugrađanima kažemo da se ubice ne mogu skrivati, bez obzira na njihovu materijalnu, političku ili bilo kakvu drugu pozadinu.

Hoću dočekati, da se uspostavi sistem da je život svakog djeteta isto vrijedan i da niko nema pravo oduzeti ga, niti da iko ima pravo koristiti državni aparat da bi sakrio ubicu/e.

Dragi sugrađani, danas, nakon što je tužilaštvo potrošilo godinu dana naših života, dokazujući neistinu, danas kada je svoje svjedočenje završio i posljednji vještak tužilaštva, nadam se da ste uvidjeli svu besmislenost ovog procesa, koliziju u dokazima i vještačenjima.

Ja kao otac djeteta koje je ubijeno još uvijek nisam dobio nalaz obdukcije, a na suđenju je rečeno da je doktor Žujo za godinu dana dao šest svojih nalaza o smrti moga djeteta.

Da li je tome razlog što se prvi nalaz doktora Žuje možda razlikuje od svih ostalih? Da li su ostali nalazi rađeni po narudžbi da bi tužilaštvo dobilo željeni zaključak sa obdukcije?

Ovom prilikom zamolio bih sve medije, političke organizacije, pojedince koji učestvuju u kreiranju javnog mnijenja da moju borbu za istinu i pravdu ne svrstavaju u bilo kakve političke konotacije. Ne želim da bol moje porodice bude instrument u bilo kakvom političkom nadmudrivanju. Samo želim saznati istinu bez osnovane sumnje o smrti svoga djeteta i dokazati ko su odgovorni za njegovu smrt. Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo koju čini više političkih partija su mi dali podršku i ja sam im na tome zahvalan.

Moja želja je da se kazne odgovorni za smrt moga djeteta, ali i oni koji su sakrivali ubice, i da nakon toga svoju bol nosim u sebi dok živim, bez da moram organizirati proteste, gledati kako mi se tužilac Kreštalica u lice smije, bez da moram nositi transparente na kojima poručujem svome djetetu da će pravda doći!