Nedostižna pravda
816

Muriz Memić: Do današnjeg ročišta sam vjerovao Kantonalnom sudu, sad vidim da su i oni isti

Piše: I. Č.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Sudija Kantonalnog suda Sarajevo Igor Todorović odbio je zahtjev advokata Rusmira Karkina da se dostave dokazi sa oznakom povjerljivo u slučaju "Dženan Memić", što je otac stradalog Dženana, Muriz Memić, okvalifikovao kao skrivanje istine.

"Do sada sam znao da je Dalida Burzić saučesnik, ali sam vjerovao u Kantonalni sud. Od danas ne vjerujem ni u Kantonalni sud. Za mene je i sudija Igor Todorović saučesnik u ovom. Sa današnjim ročištem ja sam pravno završio bitku: ovo nije saobraćajna nesreća, ovo je ubistvo", kazao je Memić za Klix.ba.

Napomenuo je da njemu nije trebao sud da dokaže da je riječ o ubistvu, budući da mu je doktor Alija Ćeljo, koji je operisao Dženana, kazao da povrede nisu nastale usljed saobraćajne nesreće.

"Mi smo se obratili Ustavnom sudu, oni su odbili apelaciju. Na Ustavnom sudu postoji osam dokumenata s oznakom povjerljivo koje je im je Tužilaštvo dostavilo. Dalida Burzić je prevarila Ustavni sud. Neće da objelodane te dokaze. Znači, ni sudiji Igoru Todoroviću nije stalo da se sazna istina i da se ovo pravno završi", rekao je Memić.

Podsjećamo, sudija je odbio i sve Karkinove podneske u kojima se traži treća rekonstrukcija događaja iz noći 8. februara 2016. godine, ponovno svjedočenje saobraćajnog istražitelja Sefedina Škrijelja, dopuna medicinskog vještačenja, te odgovor iz MUP-a KS i FMUP-a gdje je nestao komad laka zelene boje koji je vještačen, kao i kako nedostaje 20 minuta iz snimka. Također, predložio je nove dokaze. Ali sve ovo mu je odbijeno.

Memić nam je kazao da dvije godine sluša "ublehe" na sudu, kojem nije stalo do istine.

"Mi ćemo pred zgradom Suda BiH organizovati proteste. Pozvaću ljude iz cijele BiH. Ova država se zbog jednog ubice ruši, čitav narod pravi budalama", kazao je Memić za Klix.ba.

Memić se, uz ostalo, osvrnuo na bivšeg tužioca Kantonalnog tužilaštva Merisa Ćatu, koji je radio na slučaju Memić, kazavši da je otjeran jer je iznosio neistine.

"Imali smo situaciju da je taj tužilac 20. decembra 2017. rekao da ne postoje skriveni dokazi i da ne postoji snimak uviđaja od te noći. Poslije toga, 18. januara, policajac koji je radio uviđaj kaže da ima snimak i da ga je on snimao. Očigledno je Meris Ćato lagao. Zbog toga su mu rekli da bude advokat, ali on svojim odlaskom nije pobjegao od odgovornosti", kazao je Memić.

Istakao je da je jedan tužilac otišao, a drugi, isti takav, došao.

"Mladen Fortula isto tako laže. Mi imamo slovom i brojem koji dokumenti nedostaju. Volio bih vidjeti ko će osuditi Ljubu Seferovića. Nijedan čvrst dokaz nemaju da je to on uradio", rekao je Memić.