{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Muratović: Nisam se zalagao za tri republike u BiH

N
NINA
12.8.2004. u 10:39
0
0
Muratović: Nisam se zalagao za tri republike u BiH
0
Muratović: Nisam se zalagao za tri republike u BiH
Profesor Hasan Muratović negirao je vijest koju je jučer prenijela Agencija Onasa, a u kojoj stoji da je, gostujući na Hercegovačkoj televiziji, izjavio da je ustroj BiH s tri republike "učinkovito i funkcionalno državno uređenje", piše današnji Dnevni avaz.
Muratović je objasnio da su nedavno, gostujući na OBN televiziji, profesor Univerziteta u Mostaru Božo Žepić i on iznijeli svoje prijedloge ustroja BiH i da je on predložio model državnog uređenja BiH koji bi bio sastavljen od općina, a da je Žepić taj koji je dao obrazloženje državne strukture sastavljene od tri republike, Republike Bosne, Republike Hercegovine i Republike Bosanske krajine.

Muratović je ocijenio da je Žepićev model pogrešan, jer se ne bi dobili kontinuirani teritoriji, a jedna od mana, prema njegovu mišljenju, je i što se u njemu traži da Sarajevo bude distrikit.

Uređenje koje Muratović smatra prihvatljivim, piše Dnevni avaz, imalo bi dvije razine vlasti.

"Općine su jedine teritorijalne i političke cjeline koje postoje godinama i nikada nisu bile sporne, a u ovom slučaju ne bi bile sporne ni granice. Politički i ekonomski ovaj model nekada je funkcionirao i zaista ne vidim razloga zašto ne bi ponovno", istaknuo je Muratović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: