|

Murat Tahirović: Očekujem da BiH dobije uslov - Svi nivoi da priznaju genocid pa onda članstvo u EU

Murat Tahirović: Očekujem da BiH dobije uslov - Svi nivoi da priznaju genocid pa onda članstvo u EU
27
Piše: S. H.
8.5.2019. u 19:04
72
komentara
27

dijeljenja
Murat Tahirović: Očekujem da BiH dobije uslov - Svi nivoi da priznaju genocid pa onda članstvo u EU Murat Tahirović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović za Klix.ba je govorio o aktivnostima udruženja, negiranjem genocida zvaničnika iz Republike Srpske, presudi Radovanu Karadžiću i tome kako se pravomoćna presuda može i treba iskoristiti.
EU parlamentarac i izvjestilac za Zapadni Balkan Cristian Dan Preda od Evropske komisije je zatražio odgovor o tome šta će poduzeti u vezi konstantnog negiranja genocida u BiH. Shodno tome Tahirović smatra da će Evropska unija poduzeti i da već poduzima mjere protiv negatora.

"Gospodin Dan Preda je veoma svjesno plasirao u javnost izjavu u kojoj postavlja otvoreno pitanje Evropskoj komisiji. Šta planira uraditi na konstantno negiranje genocida u Bosni i Hercegovini, pri tom je jasno identifikovao od koga dolazi kontinuirano negiranje genocida. Mislim da i gospodin Dan Preda, ali i Evropska komisija kao i cijela EU znaju i već poduzimaju mjere protiv negatora genocida. U prilog tome govori i činjenica da predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine nije pozvan na zadnji Samit o Zapadnom Balkanu. Odgovor je na indirektan način već upućen svima u Bosni i Hercegovini, a posebno onima koji negiraju presude međunarodnih sudova", kaže Tahirović.

On dodaje da EU u kontinuitetu poduzima mjere, a do sada su donesene četiri rezolucije o počinjenom genocidu u Srebrenici, kojima se šalje jasna poruka svima na zapadnom Balkanu kakav je stav EU po pitanju presuda i utvrđenih činjenica.

"Administracija EU jeste spora, troma, ali je ipak efikasna i štiti dostignuti nivo demokratije i svako ko misli da će se u EU ušetati negirajući osnovne principe demokratije i ljudskih prava grdno se vara. Sljedeći korak koji smatram da će Evropska komisija poduzeti jeste da će, kao što je i 2018 godine uradila sa Srbijom, vrlo jasno dati i Bosni i Hercegovini uslov - Ne možete pristupiti EU bez prihvatanja presuda međunarodnih sudova", naglasio je Tahirović.

Iz BiH je nedavno upućeno pismo na više od 1.000 adresa, u vezi presude Karadžiću, a koordinacija udruženja žrtava genocida već dobija značajnu podršku.

"Reakcije na naš apel već stižu, i sama izjava gospodina Dan Prede je na neki način odgovor na naše pismo, jer pismo je upućeno svim EU parlamentarcima. Reakcija je došla i iz Parlamenta FBiH, gdje očekujemo u narednih desetak dana i usvajanje rezolucije, slične onoj usvojenoj u EU Parlamentu. Reakcije stižu i od mnogih organizacija i institucija, istina sve reakcije su dosta stidljive, ali i sa dosta upitnika i nevjerice", ističe Tahirović.

Postavlja se pitanje kako je moguće da se institucionalno negiraju presude međunarodnih sudova? O kakvim se to institucijama radi?

"Naravno nije upitno kada neki pojedinci ili grupe, u svrhu vlastite promocije ili vlastitog istraživanja negiraju presude, ali kada se to radi u okviru institucija koje opet zagovaraju put ka evropskim integracijama, onda se postavlja pitanje kakve su nam to institucije i u koji to savez mi možemo sa takvim institucijama", pita se Tahirović.

U posljednje vrijeme intenzivno se nameće pitanje kako BiH generalno treba iskoristiti presudu Karadžiću za rješenje nekih ključnih pitanja koja muče ovu državu.

"Kada je Radovanu Karadžiću u Hagu izrečena presuda postavio sam pitanje i sebi ali i svima nama. Šta i kako dalje? Može li sve ostati isto? Karadžić je zajedno sa većinom presuđenih ratnih zločinaca oformio i stvarao RS. Karadžić je realizovao većinu ciljeva koju su podrazumijevali istrebljenje nesrba sa prostora RS-a.
Karadžić je formirao: Skupštinu RS, Vladu RS, MUP RS i VRS i svi ovi organi su kroz presude MKSJ/MRMKS i MSP označeni kao saučesnici ili počinoci genocida, istrebljenja, silovanja i niza drugih zločina koji su počinjeni u to ime i pod tim imenom. Ključno je pitanje može li RS opstati nakon svih gore nabrojanih zločina koji su u njeno ime počinjeni", smatra Tahirović.

Udruženje žrtava je poručilo da Evopska komisija BiH treba u odgovoru na aplikaciju za kandidatski status za EU usloviti da sve razine vlasti u BiH moraju priznati genocid u Srebrenici.

"EU ima dovoljno iskustva sa pojedinim članicama EU koje su zloupotrijebile svoj pristup i mislim da nema potrebe da mi insistiramo. EU ima svoje uslove i kada dođe vrijeme EU će zasigurno zahtijevati ispunjavanje tih uslova, a oni se odnose na poštivanje osnovnih demokratskih principa i ljudskih prava i to je realnost", poručuje Tahirović.

Ipak, u BiH negiranje genocida je gotovo kontinuirana praksa, a Tahirovića smo mogu li institucije u BiH nešto konkretno uraditi da spriječe negiranje genocida?

"Nakon presude ratnom zločincu Radovanu Karadžiću mi smo pokrenuli inicijativu koja ima za cilj da svim istinskim proevroskim strankama u Bosni i Hercegovini bude vjetar u leđa i podrška u prihvatanju principa i standarda EU, to se prije svega odnosi na usvajanje rezolucija kojima bi se na jedan blaži način ukazalo svima da je došlo vrijeme da se prestane sa vrijeđanjem žrtava, ali i poštivanje osnovnih ljudskih prava i to je nešto što bi u Bosni i Hercegovini trebali uraditi. Ako bi to uradili, napravili bismo ogroman iskorak ne samo u sprječavanju negiranja genocida već bi zaštitili institucije u Bosni i Hercegovini od zloupotreba koje su danas najizraženije upravo po pitanju negiranja genocida, ali veličanja ratnih zločinaca", zaključio je Tahirović.
Prijavi grešku


Komentari (72)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...