Udruženja žrtava
57

Murat Tahirović: Hitno procesuirati ratne zločince s haške "A" liste

M. Gušić
Murat Tahirović
Murat Tahirović
Tempo kojim Tužilaštvo BiH rješava pitanja ratnih zločina počinjenih tokom agresije na našu zemlju, prvenstveno onih sa haške "A" liste, izaziva revolt i nepovjerenje porodica žrtava prema pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine.
Komentirajući činjenicu da na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH nije bio razmatran prijedlog odluke o formiranju Nadzornog tijela za praćenje provedbe Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, zbog toga što zamjenski članovi Nadzornog tijela, koji dolaze iz različitih institucija, nisu bili nacionalno izbalansirani, predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida Murat Tahirović rekao je za Klix.ba da su svi rokovi već odavno probijeni.

"Činjenica je da se kasni sa onim što je Strategija predvidjela, ne kasni samo Ministarstvo pravde, nego i VSTV i Tužilaštvo BiH sa svojim obavezama prema strategiji. Svi su u debelom zakašnjenju a vrlo kratki rokovi su za realizaciju onog što je predviđeno samom Strategijom kada su u pitanju procesuiranja ratnih zločina. Pitanje je šta će biti sada, nakon pet mjeseci gdje se suštinski ništa nije uradilo. Tih pet mjeseci je izgubljeno i da li će se stići išta uraditi u narednom periodu veliko je pitanje obzirom na broj predmeta i da nemamo još uvijek jasno definisano šta je u suštini procesuirano sa a liste a šta bi se tek trebalo procesuirati", kazao je Tahirović.

Tahirović smatra da pravosudne institucije nisu ozbiljno shvatile pristup procesuiranju predmeta ratnih zločina jer je evidentan problem sporog rada pravosuđa, što je dovelo do toga da je upitno hoće li se veliki broj predmeta, njih oko 300, uopće ikad pokrenuti postupak.

"Bitno je da se da prioritet tim predmetima i da se stvari pokrenu. Može se podići optužnica i može se pokrenuti postupak. Do 2005. godine je urađeno daleko više nego od 2005. do 2019. godine. Pitanje je zašto je to tako i zašto su mnogi predmeti sklonjeni i zašto se nisu procesuirali u navedenom periodu. Za oko 300 predmeta nemamo nikakve informacije gdje se nalaze, jedino znamo sigurno da u tim predmetima nisu pokrenuti nikakvi postupci", ističe Tahirović.

Tahirović je istakao da su svi najsloženiji predmeti ratnih zločina trebali biti završeni na državnom nivou i da je možda loša odluka da veći broj predmeta bude prebačen na nivo entiteta.

"Dio njih je već ustupljen entitetskim tužilaštvima, a kada smo od njih tražili informaciju o statusu predmeta sa "A" liste, iz većine tih tužilaštava nisu imali nikakvu informaciju. U nekoliko slučajeva rekli su nam da su slučajevi sa "A" liste isključiva nadležnost Tužilaštva BiH što postavlja pitanje na osnovu čega su ti predmeti prebačeni na niže pravosudne institucije. Postoji jako puno nejasnoća u svemu tome. Mi želimo odgovore na pitanja gdje se nalaze, zašto su sklonjeni, zašto nisu i kada će biti procesuirani ovi slučajevi", kategoričan je Tahirović.

Dodao je i da je upitna objektivnost entitetskih tužilaštava jer nemaju povratnu informaciju jesu li radili na predmetima sa "A" liste, prema kojoj bi mogli stvoriti mišljenje.

"Nisu, po onim informacijama koje mi imamo. Ne znamo hoće li raditi u nekom narednom periodu, ali je činjenica da se ti predmeti moraju početi procesuirati. Možda postoji jedan manji broj slučajeva sa te liste koji su manje složeni i njih treba spuštati na niže nivoe, ali to prvenstveno treba da bude procjena Tužilaštva BiH, koje jedino može ocjenjivati te predmete. Zašto ih do sada nisu ocijenili, to je veliko pitanje", pita se Tahirović

Na kraju, Tahirović je naveo da su porodice žrtava već dovoljno čekale, obzirom da su prošli svi rokovi koji su bili zacrtani Da vidimo hoće li se ispoštovati.

"Obzirom da su prošli svi rokovi uputili smo dopise OSCE-u, Evropskoj komisiji i rezidualnom mehanizmu, odnosno bivšem ICTY-u koji su samom revidiranom strategijom na neki način supervizor, odnosno oni su nadležni da prate realizaciju ove strategije i mi smo ih upoznali sa svim ovim problemima kojima se susrećemo. Taksativno smo poredali sve tačke za koje nadležne institucije u BiH nisu poduzele apsolutno ništa i jednostavnoo smo im rekli da je neophodno da reaguju u skladu sa svojim ovlaštenjima", zaključuje Tahirović.