BiH
0

MUPZDK - apel za smanjenu upotrebu pirotehničkih sredstava

FENA
Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona uputilo je danas apel građanima za smanjenu i kontroliranu upotrebu pirotehničkih sredstava tokom praznika.

Iz MUP-a navode da će službenici policije preduzimati potrebne mjere na sprječavanju prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava, a protiv osoba koje budu činile prekršaje javnog reda i mira preduzimati zakonom propisane mjere.

«Nadamo da će građani, posebno roditelji uvažiti naš apel i doprinijeti da praznici proteknu u što povoljnijim sigurnosnim uvjetima. Zakonom o javnom redu i miru ZDK-a članom 3. tačka 21. kao prekršaj javnog reda i mira propisana je prodaja, kupovina, ustupanje ili nuđenje pirotehničkih sredstava za što je propisana kazna od 150 do 400 KM. Članom 3. tačka 22. propisano je kao prekršaj javnog reda i mira pucanje iz vatrenog oružja, paljenje raketa, petardi ili drugog eksplozivnog ili zapaljivog materijala bez odobrenja nadležnog organa za što je propisana kazna od 200 do 500 KM. S obzirom na to da se kao počinioci ovih prekršaja često pojavljuju maloljetne osobe, pozivamo roditelje da obrate pažnju na svoju djecu jer vrlo često dolazi do povređivanja usljed nestručne upotrebe ovih sredstava. Isto tako na osnovu Zakona o javnom redu i miru za prekršaje koje učine maloljetnici odgovorni su roditelji ili staratelji, a propisana kazna za njih je od 100 do 300 KM», saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko – dobojskog kantona.