Privredni kriminal
1

MUPRS: Stojčinović je povezan s višemilionskim malverzacijama, uskoro odluka o pritvoru

Piše: M. T.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Odjeljenje za organizovani i teške oblike privrednog kriminaliteta MUP-a RS već duže vrijeme vodi istragu protiv bivšeg zamjenika glavnog pravobranioca RS Mirka Stojčinovića, potvrdio je danas u Banjoj Luci ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

"Njegovo hapšenje ima veze sa zloupotrebama ovlasti u predmetu u vezi s objektom Naš dom u Grčkoj ulici u Banjoj Luci. Također nastavljamo istragu u vezi s drugim povezanim predmetima koji se dovode u vezu s navedenim osobama i mislimo da će po tom pitanju biti još rezultata i pojedinosti u navedenom periodu", rekao je Lukač.

Na pitanje da li će Stojčinović biti predat Republičkom tužilaštvu ili će nakon policijske obrade biti pušten na slobodu, Lukač je rekao da MUP sarađuje s tužilaštvom u ovom predmetu te da je posao MUP-a da obradi osobu i uzme izjave, a da će tužilaštvo odlučiti o njegovoj daljnjoj sudbini, odnosno da li će mu biti određen pritvor.

Lukač je rekao da u interesu istrage ne može precizirati to da li se u vrijeme kada je Stojčinović imenovan na novu funkciju pomoćnika direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove protiv njega već vodila istraga, ali da su u istrazi došli do dovoljno podataka koji su rezultirali današnjim hapšenjem.

Stojčinović se osim nezakonitosti u vezi sa prometovanjem zgrade i zemljišta u Grčkoj ulici broj 4, gdje se nalazi Radnički univerzitet, dovodi i u vezu s malverzacijama u prodaji zemljišta Poljoprivredne škole u Banjoj Luci te tužbom tržnog centra Bingo protiv Grada Banja Luka, teškom nekoliko miliona maraka.