{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


MUPRS nadgledao porodicu Radovana Karadžića

F
28.3.2006. u 15:49
0
0
MUPRS nadgledao porodicu Radovana Karadžića
0
MUPRS nadgledao porodicu Radovana Karadžića
Policija Republike Srpske preduzimala je niz složenih i opsežnih aktivnosti na pronalasku, lociranju, hapšenju ili dobrovoljnoj predaji preostalih haških optuženika Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Stojana Župljanina, a uz koordinaciju s Haškim tribunalom, konstantno je nadgledana i porodica Radovana Karadžića.
Ove tvrdnje navedene su u tromjesečnom izvještaju o saradnji RS-a s Haškim sudom za period od 1. oktobra do 31. decembra 2005., a koji je pripremio Sekretarijat RS-a za odnose sa Sudom u Haagu i uputio ga na razmatranje Narodnoj skupštini.

Tokom nadgledanja porodice Karadžić, kako je navedeno u izvještaju, nije primijećeno sumnjivo ponašanje ni njihovo udaljavanje izvan mjesta stanovanja, osim uobičajenih porodičnih i rodbinskih posjeta.

U tom izvještaju se još ističe i da su "na osnovu ranije identifikovane mreže pomagača optuženog Radovana Karadžića, u saradnji s pripadnicima Bezbjednosno-informativne agencije RS-a, razmijenjeni operativno-obavještajni podaci o članovima ove mreže".

Kada je u pitanju haški optuženik Ratko Mladić u izvještaju se tvrdi da su "operativne radnje na lociranju Mladića bile fokusirane na obavljanje informativnih razgovora s identifikovanim pripadnicima Zaštitnog odreda Glavnog štaba Vojske RS-a iz kasarne u Crnoj Rijeci, na području Han-Pijeska, koji su vršili neposredno obezbjeđenje optuženog, kako za vrijeme njegovog boravka u navedenoj kasarni, tako i na području Republike Srbije".

Provedene su, kako se navodi, i operativne radnje vezane za finansijske transakcije koje je VRS vršio za Mladića u vidu isplaćivanja njegovog ličnog dohotka.

U izvještaju su spominju i akcije koje su provedene s ciljem pronalaska i lišavanje slobode Stojana Župljanina i otkrivanje mreže njegovih pomagača.

Ponovljeno je da su pripadnici MUPRS-a i EUFOR-a od 9. do 11. oktobra 2005. pregledali i pretresli više objekata na području Banje Luke, Kotor-Varoši i Čelinca, ali da nakon analize provedenih akcija i izuzetih predmeta nisu pronađeni dokazi o Župljaninovom boravku na području RS-a.

Sekretarijat za saradnju s Haškim tribunalom je u posljednjem kvartalu prošle godine primio iz Haaga 11 zahtjeva za postupanje koji su se odnosili na dostavljanje kontakt podatka o određenim svjedocima za potrebu pripreme postupka u predmetu protiv Radovana Karadžića.

Sudu je dostavljen izvještaj o preduzetim mjerama u izvršenju naloga za hapšenje Župljanina, te kontakt podaci za 47 osoba iz RS-a za potrebe postupka u predmetu protiv Miće Stanišića i podaci o provjeri imovinskog stanja za deset haških optuženika.

U izvještaju su navedeni i podaci o isplatama pomoći porodicama haških optuženika.

U skladu s Odlukom o materijalnom osiguranju osoba iz RS-a koje se nalaze u pritovoru pri Tribunalu u Haagu i članova njihovih porodica, Sekretarijat je za materijalno osiguranje isplatio 55.176 KM.

Sekretarijat je isplatio jednokratnu novčanu pomoć za sedam haških optuženika iz RS-a, koji su se dobrovoljno predali Hagu, u iznosu 311.500 KM, odnosno 44.500 KM po optuženiku.

Izvještaj se odnosi na period od 1. oktobra do 31. decembra 2005. i pripremljen je za vrijeme bivše entitetske vlade.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: