BiH
0

MUPRS demantira Vaskovićeve tvrdnje o prisluškivanju

FENA
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske saopćilo je danas da su ih na jučerašnjoj pres-konferenciji novinar FTV-a Slobodan Vasković i predstavnik NVO ''Narodni front'' Dragomir Babić, "tendenciozno, neistinito i krajnje neprofesionalno optužili za, navodno, nezakonito prisluškivanje i pribavljanje listinga Vaskovićevog mobilnog telefonskog broja“.

Kako se navodi u saopćenju MUP-a RS, Vasković i Babić su „potpuno neargumentirano, bez ijednog dokaza, oklevetali ministra unutrašnjih poslova, dva visoka funkcionera MUP-a i šefa osiguranja predsjednika Vlade RS-a“.

Navodi se da je u skladu sa Krivičnom zakonom, Zakonom o krivičnom postupku RS-a i BiH, MUP RS-a ovlašten da provodi posebne istražne radnje, ali isključivo po naredbi nadležnog sudije za prethodni postupak.

„Ovakve radnje predstavljaju tajnu aktivnost policijske agencije koja ih provodi, a sve u cilju dokumentiranja najtežih oblika kriminaliteta, odnosno krivičnih djela za koje se može izreći minimalna zatvorska kazna u trajanju tri i više godina“, kaže se u saopćenju.

Informacije o korištenju posebnih istražnih radnji isključivo su u nadležnosti suda koji je izdao naredbu, a u skladu sa ZKP-om, te informacije se ustupaju osobama prema kojem je istražna radnja primjenjena. Mogućnost korištenja ovih mjera je ograničena maksimalno na šest mjeseci.

Kontrolu rada organizacione jedinice MUP-a RS, koja provodi posebne istražne radnje, vrši nadzorni odbor kojeg imenuje Skupštinski odbor za praćenje zakonitosti rada MUP-a RS, a kojem se mogu uputiti eventualne primjedbe ili sumnje u zakonitost rada.