BiH
0

MUPRS-a: Prošle godine uhapšeno pet osoba zbog ratnih zločina

FENA
U toku 2006. Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a je po potjernicama raspisanim na osnovu naredbi kantonalnih sudova u Federaciji BiH zbog počinjenih krivičnih djela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom lišilo slobode pet osoba, te ih sprovelo nadležnim sudovima, odnosno tužilaštvima.

Četiri osobe su uhapšene po naredbi Kantonalnog suda Sarajevo, a jedna po naredbi Kantonalnog suda Bihać, saopćeno je danas iz MUP-a RS-a.

U saopćenju MUP-a RS-a se navodi da su u prošloj godini pripadnici MUP-a RS-a prema nalozima Okružnog tužilaštva Banja Luka i na bazi vlastitih istraga uhapsili dvanaest osoba osumnjičenih za počinjena krivična djela ratnog zločina i to, četiri su uhapšena za počinjena krivična djela ratnog zločina na području Ljubije, dva za počinjena krivična djela ratnog zločina na području Gradiške, selo Liskovac i šest osoba za počinjena krivična djela ratnog zločina u vojnom logoru na Manjači.

U sklopu aktivnosti koje je ovo ministarstvo preduzimalo u cilju pronalaska, hapšenja ili dobrovoljne predaje preostalih haških optuženika, u toku 2006. obavljena su 162 informativna razgovora s osobama koje su po raznim osnovama bile vezane za haške optuženike, kaže se u saopćenju MUP-a RS-a.

Ističe se da je vršena konstantna opservacija više stambenih objekata na području Banje Luke, Kotor-Varoši, Maslovara i Pala, koja koriste članovi uže porodice i rodbine haških optuženika Stojana Župljanina i Radovana Karadžića, a u saradnji s vojnicima EUFOR-a i NATO-a izvršeno je šest pretresa stambenih i poslovnih objekata koje koriste osobe osumnjičene za pomaganje haških optuženika.

Na osnovu zahtjeva Ureda za saradnju s Haškim sudom, odnosno oficira za vezu s Haškim tribunalom, izvršene su provjere za 74 osobe po raznim osnovama (identifikacioni podaci, kontakt telefonski brojevi, učešće u ratu, zaštićeni svjedoci i dr.).

U toku 2006. Tim Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a za istraživanje i dokumentovanje krivičnih djela ratnog zločina nadležnim tužilaštvima dostavio je 56 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu ratnog zločina ili dopuna izvještaja, od čega Okružnom tužilaštvu Banja Luka tri izvještaja, Okružnom tužilaštvu Bijeljina 10, Okružnom tužilaštvu Doboj jedan, Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo 15 i Tužilaštvu BiH 27 izvještaja.

U njima je prijavljeno 444 identifikovanih osoba, sedam djelimično identifikovanih i više N.N. osoba za krivična djela ratnog zločina počinjena na području BiH nad ukupno 4.009 identifikovanih žrtava, od čega je ubijen 2.001 civil i 90 pripadnika Vojske RS-a, nestalo 16 civila i 28 pripadnika VRS-a, silovano 68 civila, zatvoreno u logorima 3.603 civila, navodi se u saopćenju MUP-a RS-a.