BiH
0

MUPKS: Učenik prijavio policiji da je u školi postavljena bomba

FENA
U četvrtak 26. oktobra oko 12.40 sati N. N. osoba je putem telefona kontaktirala dežurnu službu Četvrte policijske uprave i saopćila da je u Željezničkom školskom centru, u ulici Džavida Haverića broj 2, općina Novo Sarajevo, postavljena eksplozivna naprava koja će eksplodirati u narednih pet minuta.

Navedena informacija je odmah nadležnoj Drugoj policijskoj upravi, čiji službenici su izašli na lice mjesta gdje je izvršena evakuacija učenika i uposlenika škole, a nakon toga obavljen KDZ pregled objekta kojim je utvrđeno da se radi o lažnoj dojavi, saopćeno je u nedjelju iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Radeći na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela, službenici policije Druge PU su u petak 27. oktobra došli do saznanja da je učenik Željezničkog školskog centra maloljetni M. H. taj koji je telefonom nazvao IV PU i lažno prijavio da je u navedenoj školi postavljena eksplozivna naprava.

Također je utvrđeno je da je ista osoba i na isti način 11. oktobra lažno prijavila postavljanje eksplozivne naprave u Željezničkom školskom centru.

U službenim prostorijama Druge PU M. H. je saslušan u svojstvu osumnjičene osobe. Po kompletiranju operativnog materijala, zbog postojanja osnova sumnje da je dana 11. i 26. oktobra počinjeno krivično djelo iz člana 347 KZFBiH - lažno prijavljivanje, službeni izvještaj će biti dostavljen Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo još jednom želi skrenuti pažnju da krivična djela izvršena na ovaj način u sebi sadrže visok stepen društvene opsanosti i kao takva, potpuno opravdano, izazivaju uznemirenje i osjećaj straha kod građana, pa stoga apleluje da se potencijalni izvršioci uzdrže od njihovog vršenja.

Policija će, sa svoje strane, maksimalno ozbiljno i profesionalno tretirati svaku prijavu ovoga tipa u rasvjetljavanju ovakvih i sličnih krivičnih djela koristiti sve kadrovske potencijale i zakonom odobrena tehnička sredstva, te protiv izvršilaca preduzimati zakonom predviđene mjere, navodi se u saopćenju.