BiH
0

MUP: Žrtve trgovaca drogom nezaposleni mladi ljudi!

FENA
Dvije osobe porijeklom s Kosova, od kojih je jedna državljanin BiH, uhapšene su protekle sedmice u Sarajevu zbog preprodaje droga. U stanu koji su neprijavljeno koristile policija je pronašla 1,5 kilogram "heroina", saopćeno je na današnjoj pres-konferenciji u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevio.

Inicijali uhapšenih su D.H., rođen 1972. godine u Prizrenu i nastanjen u Sarajevu te D.D., rođen 1980. također u Prizrenu. On neprijavljeno boravi u Sarajevu.

Nadležnom tužilaštvu istovremeno je dostavljen izvještaj protiv H.S., rođenog 1978. u Rogatici i nastanjenog u Sarajevu zbog sumnje da je počinio krivično djelo posjedovanja i omogućavanja uživanja droga, saopćeno je.

Dvojica uhapšenih zatečeni su da na javnom mjestu prepakuju opojna sredstva. Jedan je imao 30 grama droge u ustima, ali upakovane tako da u slučaju nužde može biti progutana i upotrijebljena kad se pakovanje vrati iz želuca.

Policajci iz Odjeljenja za borbu protiv narkomanije u kantonalnom MUP-u upozorili su na današnjoj pres-konferenciji da su žrtve ove pošasti uglavnom mladi ljudi, često nezaposleni. Posebno je upozoreno na veoma tešku drogu «spid» koja izuzetno brzo stvara ovisnost.

Policija nije uočila na području Kantona, ali ni isključila mogućnost preprodaje droge bez boje i mirisa koja je «preko okeana» došla i u Evropu, a ima svojstvo da pod njenim djejstvom osoba može biti seksualno iskorišćavana i zlostavljana i da kasnije ne može ni prijaviti eventualnog napadača jer ga se ne može sjetiti.

Tokom policijske akcije započete proteklog četvrtka, tužilaštvima je podnijet izvještaj protiv 13 osoba zbog sumnje da su umiješane u krivična djela prodaje i omogućavanja konzumiranja droga.Četiri osobe su zadržane. Na današnjoj pres-konferenciji povodom toga je upozoreno na djelovanje organiziranih grupa koje distribuiraju drogu, pa i «spid», nađen u većoj količini u jednom ilegalnom kafiću.

Zarada ilegalnih trgovaca može doseći od 85.000 do 90.000 KM za kilogram droge koja se inače preprodaje i konzumira 24 sata. Preprodavci često imaju kod sebe više od jednog mobilnog telefona sa «službenim» i privatnim brojem. Osobe koje se bave tim poslom često koriste neprijavljene stanove i u njima drže i prepakuju drogu. Adrese stanova ne odgovaraju podacima u ličnim dokumentima, upozoreno je na pres-konferenciji.

Tokom 11 mjeseci ove godine, policija MUP-a Kantona Sarajevo podnijela je 446 izvještaja tužilaštvima protiv 505 osoba zbog prometa droga. Od toga je uhapšeno 226 osoba, a od njih je 133 djelovalo u organiziranim kriminalnim grupama koje se dominantno bave ovim poslom.

U Sarajevu ima trgovaca drogom čija djelatnost prelazi granice BiH.

«Međutim, naši kapaciteti nisu takvi da možemo adekvatno odgovoriti protiv međunarodne trgovine drogom», izjavio je danas na pres-konferenciji Željko Mijatović, načenik krimsektora u kantonalnom MUP-u u Sarajevu.

Ovaj MUP jedini ima Odjeljenje za borbu protiv narkomanije u Federaciji, mada ga ima i Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, ali sa samo deset ljudi, kazao je on.

Mijatović je ukazao i na složeno ustrojstvo policije u BiH kao otežavajući faktor u saradnji policije i razmjeni informacija.