BiH
0

MUP ZDK planira uposliti stotinu novih policijskih službenika

FENA
Ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Aziz Brotlija izjavio je, kako će MUP ZDK-a u narednom periodu putem konkursa primiti stotinu novih policijskih službenika.

„Potreba da se popuni nedostajući broj policijskih službenika postoji već duže vrijeme. Na ovaj korak odlučili smo se zbog aktuelne bezbjednosne situacije i u skladu sa zaključkom Skupštine ZDK-a, da se izvrši popuna u Upravi policije MUP-a ZDK. Ukinuta je starosna barijera, kako bi se i decertificirani policajci mogli prijaviti, a očekujemo da će prijemom novih službenika biti zadovoljen i nacionalni kriterij“, kaže ministar Brotlija.

Među novoangažiranim službenicima, 30 će biti mlađih policajaca, a 70 mlađih inspektora.

Na javni poziv moći će konkurisati i decertificirani policajci. Za mlađe policajce moći će se prijaviti svršnici srednjih škola, dok će za mlađe inspektore prije svih, moći konkurisati kriminalisti, pravnici i ekonomisti.

Saglasnost za popunu upražnjenih radnih mjesta putem zapošljavanja policijskih službenika u skladu sa odredbama Zakona o policijskim službenicima Zeničko-dobojskog kantona dala je i Vlada ZDK-a.