Institucije zakazale
7

MUP USK: U septembru stigla 2.764 ilegalna migranta, sigurnosna situacija naglo pogoršana

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Uprava policije MUP-a USK uputila je apel institucijama koje su nadležne za zbrinjavanje i smještaj migranta da preuzmu obaveze u skladu sa svojim zakonskim ovlastima i riješe smještaj migranata te da pojačaju kontrolu i nadzor cjelokupne državne granice, prvenstveno prema Srbiji, kako bi se smanjio ulazak ilegalnih migranata na područje USK.

Policajci svakodnevno imaju intervencije, ali i pored toga redovno prate, analiziraju situaciju, ali nemaju dovoljno ljudstva i resursa kako bi bez posljedica riješili sve probleme. Naglašeno je da je od početka migrantske krize u ovaj kanton stiglo 10.113 ilegalnih migranta, a samo u septembru rekordnih 2.764 migranta.

Iako su im na sastancima nadležni obećali pomoć, do sada nije urađeno ništa. Pismo je upućeno Vijeću ministara BiH, Ministarstvu sigurnosti BiH, Graničnoj policiji BiH, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, FUP-u, Vladi USK, UNHCR -u te IOM/OIM BiH. Poručili su da su iscrpili sve ljudske i materijalno-tehničke resurse te je upitno da li će u budućnosti biti efikasni da odgovore na sigurnosne izazove.

"Pored svih apela koje je Uprava policije uputila nadležnim državnim institucijama i međunarodnim humanitarnim organizacijama te nakon više održanih radnih sastanaka do danas nije bilo bitnih pomaka u svim segmentima kontrole i nadzora nad migrantskom populacijom, niti poboljšanja uvjeta smještaja ove populacije te je Uprava policije USK, iako to nije u njenoj nadležnosti, ostavljena i prepuštena da se sama bori s nekontrolisanim dolaskom ilegalnih migranata i njihovim boravkom na području USK, a prvenstveno grada Bihaća i općine Velika Kladuša", navodi se u pismu koje su poslali nadležnim institucijama.

Od ukupnog broja migranata gotovo trećina migranata nije imala nikakvih ličnih dokumenata te nismo bili u mogućnosti utvrditi njihov identitet jer ih Služba za poslove sa strancima nije preuzimala i obrađivala kako im je to u zakonskoj obavezi, a najveći broj ilegalnih migranata je došlo iz Pakistana, Irana, Iraka i Afganistana, dok je znatno manji broj pristiglih migranata iz Sirije, Bangladeša, Indije i drugih zemalja.

"Povećanjem broja ilegalnih migranata došlo je i do naglog pogoršanja sigurnosne situacije u Unsko-sanskom kantonu, prvenstveno Bihaću, odnosno do znatnog povećanja broja krivičnih dijela koja su počinili migranti (krađe, teške krađe na naročito drzak način, nasilničko ponašanje, narušavanje nepovredivosti doma, napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, razbojništvo, silovanje, pokušaj ubistva i sl.), a izvršena su s povećanom dozom drskosti i bezobzirnosti, zbog čega je kod stanovništva USK došlo do velikog nezadovoljstva i straha za vlastitu sigurnost, kao i sigurnost lične imovine, ali i straha od opasnosti za zdravlje ljudi. Iako Uprava policije MUP-a USK konstantno nastoji da održi povoljno stanje sigurnosti te sve svoje kapacitete usmjerava u kontrolu i nadzor ilegalnih migranata na području USK, do sada je bila prepuštena sami sebi i ostavljena da se sama nosi s nastalom migrantskom krizom bez bilo kakve pomoći nadležnih institucija", kažu iz Uprave policije MUP-a USK.

Oni traže od svih institucija, prvenstveno državnih, ali i svih drugih nivoa vlasti, kao i međunarodnih humanitarnih organizacija, da se odmah uključe u rješavanje nastale situacije te u roku od deset dana poduzmu konkretne mjere kako bi rasteretili USK stalnog i povećanog pristizanja ilegalnih migranata i doprinijeli njihovom ravnomjernom raspoređivanju na čitavoj teritoriji BiH te rješavanju adekvatnog smještaja samo ograničenom broju migranata koje ovaj kanton može primiti, a prvenstveno u cilju zaštite i sigurnosti građana USK i njihove imovine, regulisanih ustavima i zakonima u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, prije dva dana došlo je do sukoba migranata u kojem je jedan zadobio teške povrede nanesene nožem. Nakon što je policija intervenisala napali su kamenjem i drugim predmetima i njih i oštetili policijsko vozilo. Policijski službenici ispalili su četiri hica upozorenja. Potom su pretresli Đački dom u Borićima i pronašli 49 noževa raznih veličina, džepne noževe, metalne šipke i druge predmete pogodne za nanošenje povreda. Također, pronašli su i oduzeli marihuanu.

MUP USK već mjesecima apeluje na nadležne da im pomognu u upravljanju ovom krizom, jer su stanovnici ovog kantona zabrinuti za svoju sigurnost. Stopa kriminaliteta je znatno povećana otkako su migranti počeli stizati u ovaj kanton.