Uskoro će se očitovati
4

MUP USK o zahtjevima građana: Cilj nam je stabilizacija situacije, radit ćemo isključivo po zakonu

Piše: A. Z.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon što su građani Bihaća zatražili od Uprave policije MUP-a USK da u naredna dva dana zaustavi dolazak novih migranata u Unsko-sanski kanton, iz MUP-a za Klix.ba su kazali da će se uskoro očitovati o svim zahtjevima građana.

"MUP će se oglasiti saopćenjem za javnost čim se stvari donekle stabiliziraju. Mi ćemo se očitovati o zahtjevima građana i radit ćemo isključivo u skladu sa zakonom. Trenutno nam je cilj da se situacija stabilizira", istakla je Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a USK.

Prema njenim riječima, osnovni zadatak policije je sigurnost građana i njihova potpuna zaštita.

"S druge strane, naravno da ćemo štititi i migrantsku populaciju i sve ćemo učiniti da ne dođe do bilo kakve eskalacije stanja na području grada Bihaća", kazala je Galić.

Od početka godine, u Unsko-sanskom kantonu evidentirano je oko 10.500 migranata. Međutim, njihovi dolasci intezivirani su u augustu i septembru, kada ih je došlo oko 5.000. Iz MUP-a USK su istakli da većina migranata nema nikakvih dokumenata, a mnogi od njih se čak prvi put prijavljuju u Bihaću.

Sa povećanim brojem migranata, došlo je i do povećanja broja krivičnih djela, posebice u Bihaću. Do sada su evidentirana 53 krivična djela, a mnogi od prekršioca zakona ne mogu biti izmješteni u prihvatne centre u Sarajevu zbog nedostatka smještajnih kapaciteta. Osim toga, iz MUP-a USK su istakli da su do sada bilježili i slučajeve da se osobe koje su dobile rješenje o protjerivanju iz Bosne i Hercegovine ponovo vraćaju u Unsko-sanski kanton.