Reagovanje
473

MUP Srbije: Ukoliko Orić pređe granicu sa Srbijom, istog trenutka će biti uhapšen

Klix.ba
Naser Orić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Naser Orić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije odbacilo je navode pojedinih srbijanskih medija da bivši komandant Armije RBiH Naser Orić više puta godišnje ulazi u Republiku Srbiju i saopćilo da srpska policija nije evidentirala na bilo koji način njegov boravak na teritoriji te zemlje.

Poručili su da bi u tom slučaju "istog trenutka bio uhapšen".

"Protiv Nasera Orića i dalje je na snazi potjernica Višeg suda u Beogradu koju je, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva na teritoriji Bosne i Hercegovine, policija raspisala još 11. jula 2011. godine. Ukoliko Naser Orić bude prešao na teritoriju naše države on će istog trenutka biti uhapšen u skladu sa pomenutom potjernicom", saopćeno je danas iz MUP-a Srbije.

Također dodaju da Naser Orić ne posjeduje važeće dokumente Republike Srbije.

Podsjetimo, Orić je početkom oktobra ove godine po prvostepenoj presudi Suda BiH oslobođen optužbi za zločin protiv ratnih zarobljenika u Srebrenici i Bratuncu 1992. godine, odnosno navodne zločine u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

Orić je uhapšen 10. juna 2015. na granici Francuske i Švicarske po zahtjevu Srbije koja ga je sumnjičila za ratne zločine počinjene u selu Zalazje kod Srebrenice. Srbija i BiH su poslale zahtjev za njegovo izručenje. Izručen je BiH, nakon čega mu je Sud BiH odredio mjere zabrane, a Orić se branio sa slobode.

Odbrana je od Haškog tribunala tražila obustavu postupka protiv Orića za ratne zločine u Srebrenici, s obzirom na to da mu je već suđeno za te zločine. Tribunal u Hagu je odbio zahtjev odbrane.

Haški tribunal je Orića 2008. pravosnažno oslobodio krivice za zločine počinjene u Srebrenici.