Mjere prvog stepena
35

MUP RS: Zbog posjete Lavrova zabrana kretanja vozila, pregled stanova i ulaza

FENA
Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS), povodom sutrašnje posjete ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, preduzet će mjere prvog (najvišeg) stepena bezbjednosti na teritoriji gradova Istočno Sarajevo i Banje Luke kako bi ova posjeta protekla u najboljem redu.

S tim u vezi, navedenog dana u vrijeme dolaska i odlaska ruske delegacije bit će zabranjeno kretanje motornim vozilima, te ograničeno kretanje drugih učesnika u saobraćaju uključujući bicikliste i pješake, na trasi kretanja delegacije, odnosno na putnom pravcu od Međunarodnog aerodroma Banja Luka u Mahovljanima do samog grada u vremenskim periodima od 14.00 do 16.00 sati te od 18.00 do 19.30, kao i u ulicama Gundulićeva, Olimpijskih pobjednika i u dijelu Ulice Kralja Petra I Karađorđevića.

Obustave na području opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža bit će periodične u vremenskom periodu od 11.30 do 14.00 sati.

Bit će zabranjen rad određenih ugostiteljskih i drugih objekata na području gradova Banja Luka i Istočno Sarajevo, kao i općine Laktaši.

Policijski službenici MUP-a Republike Srpske će u četvrtak, 20. septembra od 15.00 sati i petak 21. septembra dok za tim postoji potreba, pregledati stanove, poslovne prostore i druge objekte koji se nalaze u blizini temelja srpsko - ruskog hrama, te iz MUPRS-a mole građane za razumijevanje i saradnju. Građani će na lokaciju temelja srpsko - ruskog hrama, moći ući iz Gundulićeve ulice, iz pravca Aleje Svetog Save kao i Olimpijskih pobjednika do 15.00 sati, a nakon toga isključivo pješačkom zonom iz pravca naselja Borik.

S obzirom na to da će se vršiti pregledi na ulazima, građanima iz policije se savjetuje da ne nose ruksake i torbe, te da obavezno ponesu identifikacioni dokument.

Takođe, apelujemo na sve građane da se pridržavaju upustava Ministarstva i drugih institucija koje učestvuju u organizaciji posjete ministra vanjskih poslova Ruske Federacije.

Građanima savjetuju da izbjegavaju otvaranje prozora, izlaske na balkone, krovove zgrada i slično duž trase kretanja, kao i na mjestima iz protokola za vrijeme boravka delegacije.

Bit će zabranjen prijevoz eksplozivnih materija kao i saobraćaj za teretna motorna vozila ukupne nosivosti preko 7,5 tona na području Grada Banja Luka, općina Laktaši, Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Predstavnike medijskih kuća, druge subjekte, kao i građane iz MUPRS-a obavještavaju da je na području Grada Banja Luka i Istočno Sarajevo, kao i na trasi kretanja zabranjena upotreba dronova.

Istovremeno, predstavnici medijskih kuća koji su se akreditovali za praćenje svih događaja koji se organizuju povodom posjete ruske delegacije, treba da na sebi imaju jasno istaknutu akreditaciju.

Predstavnici medija i svi građani su dužni da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu.