BiH
0

MUP RS: U toku transport Zdravka Tolimira u Haag

FENA
Zdravko Tolimir, Foto: AFP
Zdravko Tolimir, Foto: AFP
MUP Republike Srpske saopćio je da je haški optuženik Zdravko Tolimir u četvrtak uhapšen i da je u toku njegov transport u Haag.

"Pripadnici MUP-a Republike Srpske u saradnji s MUP-om Srbije uhapsili su danas haškog optuženika generala Vojske RS Zdravka Tolimira i u toku je njegov transport u Haag", kaže se u saopćenju.

Prema raspoloživim informacijama, do akcije je došlo kod Ljubovije kada je Tolimir nelegalno pokušao da pređe granicu.

Kako saznaje B92, hapšenje je izvela policija RS-a, a MUP Srbije je postavio jake policijske snage sa srpske strane granice. Policija Srbije je bila spremna da reagira ako bi Tolimir eventualno pokušao da iz Bosne pređe u Srbiju, kažu izvori B92, koji preciziraju da je akcija trajala manje od dva sata.

Izvori B92 kažu da je optuženik ima određenih zdravstvenih problema i da će tek biti utvrđeno kada će on biti prebačen.

Tolimir, bivši general Vojske Republike Srpske, poslije Ratka Mladića i Radovana Karadžića, natraženiji je haški optuženik. Haški tribunal optužio je Tolimira u februaru 2005. godine, zajedno s generalom Milanom Gverom i Radivojem Miletićem, za zločine nad Bošnjacima u Srebrenici i Žepi 1995. godine.

Prema nezvaničnim saznanjima, Tolimir bi trebalo da se nalazi u zgradi MUP-a RS u Banjoj Luci, u koju su nešto poslije 18 sati stigli šef Sekretarijata Vlade RS za saradnju s Haškim tribunalom Jovan Spaić i predstavnici Haškog tribunala.

Mediji su u martu 2005. izvijestili da je Vlada Srbije u to vrijeme pregovarala sa Tolimirom o dobrovoljnoj predaji.

Na suđenju za zločine u Srebrenici, u Tribunalu se čulo da je Tolimir 21. jula 1995. nakon što je ubijeno više od sedam hiljada Bošnjaka pismeno zatražio od generala Radivoja Miletića da mu se odobri korištenje hemijskog oružja kako bi razbio uporišta Armije BiH i sugerirao da treba udariti na izbjegličke kolone kako bi se bošnjački borci prisilili na predaju.

Zdravko Tolimir u vrijeme rata bio je načelnik Generalštaba Vojske RS za bezbjednost i jedan od najbližih saradnika tadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, koga je Haški tribunal takođe optužio za ratne zločine počinjene tokom rata u BiH.

Za Tolimira se vjeruje da je i poslije rata ostao jedan od ključnih saradnika Ratka Mladića, ovog puta u njegovom skrivanju od Haškog tribunala. Tolimir je, navodno, bio ključni čovjek koji je organizovao mrežu pomagača u Mladićevom skrivanju.

Prema nekim izvorima, međutim, ta saradnja prekinuta je prije oko godinu dana od kada se Tolimir i Mladić skrivaju odvojeno.

Od ukupno 161 osobe protiv kojih je Haški tribunal za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji podigao optužnice od svog osnivanja 1993., u bjekstvu je još njih pet, Radovan Karadžić, Ratko Mladić, bivši predsjednik RSK Goran Hadžić, general policije Srbije Vlastimir Đorđević i načelnik Centra bezbjednosti u Banjoj Luci Stojan Župljanin.