BiH
0

MUP RS: U ovoj godini otkriveno 38 ilegalnih migranata

FENA
Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a je tokom godine otkrilo i lišilo slobode 38 ilegalnih migranata i svi su predati u nadležnost Granične policije BiH.

Svi otkriveni migranti su albanske nacionalnosti s područja Kosova ili Albanije, koji su u manjim skupinama ilegalno prešli državnu granicu s namjerom da se prebace u zemlje zapadne Evrope, saopćio je MUP RS-a.

Otkrivene su i tri osobe koje su učestvovale u ilegalnom prevođenju i prijevozu imigranata te prijavljene Tužilaštvu BiH zbog osnova sumnje da su počinile krivična djela krijumčarenje ljudi.

U 2006. u grupama ili pojedinačno, otkriveno je 96 ilegalnih migranata, od kojih 26 na području CJB Trebinje, 29 na području Istočnog Sarajevo, 33 na području CJB Bijeljine, šest na području CJB Doboj i dva na području CJB Banja Luka.

Od 96 ilegalna migranta 52 su državljani Albanije, 31 su državljani Srbije i Crne Gore albanske nacionalnosti, šest državljani Rumunije, pet iz Makedonije i dva iz Turske.

Svi migranti su predati u nadležnost Granične policije BiH i prekršajno procesuirani uz zaštinu mjeru protjerivanje s teritorije BiH.

Otkrivno je i 16 osoba koje su učestvovale u ilegalnom prevođenju i prijevozu imigranata.

Svi su prijavljeni Tužilaštvu BiH zbog osnova sumnje da su počinili krivična djela krijumčarenje ljudi ili trgovima ljudima.

Jedna osoba od ukupno prijavljenih je pripadnik policije MUP-a RS-a, koji je i suspendovan s posla.