Reakcija
0

MUP RS demantuje Mektića da se "urušavaju institucije RS"

FENA
Dragan Mektić
Dragan Mektić
Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) danas su osudili navode ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića o mogućnostima da "policija krene na narod".

Demantujući takvu mogućnost, iz MUP-a RS-a navode da je policija uvijek djelovala u interesu građana RS-a i nastavit će da služi njima i zaštiti ustavnog poretka tog bh. entiteta.

"Također, iznošenje pretpostavki ministra Mektića da je Ministarstvo umiješano u slučaj Davida Dragičevića, koji je on okvalifikovao kao ubistvo, kao i da je značajno doprinijelo da se ovaj slučaj ne rasvijetli, predstavlja najneprimjereniji i najgrublji način optuživanja Ministarstva, bez ijednog dokaza. Ministar Mektić, od svog prvog pojavljivanja na skupu na Trgu Krajine, kada je obećao da će dati sve resurse i kapacitete Ministarstva sigurnosti BiH kako bi riješili slučaj pokojnog Davida Dragičevića, pa do sinoć, kada je obećao podršku i sve resurse SDS-a ako policija krene na narod, nije uradio ništa kako bi doprinijeo rasvjetljavanju ovog slučaja", dodaju iz entitetske policije.

Navode i da je sve to samo retorika ministra Mektića "bez ikakvog praktičnog značaja za rješavanje slučaja".

"Šta više, ova retorika je kontraproduktivna i kod građana stvara strah i nepovjerenje u sopstevene institucije. Ovo nije prvi put da ministar Mektić prikuplja političke poene za sebe i svoju stranku pokušavajući da uvede anarhiju u RS-u stvarajući jaz između građana i institucija RS-a, ali korištenje tragične pogibije dvadesetjednogodišnjeg mladića je daleko najmorbidniji pokušaj", tvrde iz MUP-a RS.

Član Glavnog odbora SDS-a i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić prethodno je saopćio da ga interesuje da se dođe do istine i do pravde, jer je kroz „slučaj Dragičević poljuljan dignitet institucija RS-a".

"Nama je stalo isključivo do toga da se ovaj slučaj rasvijetli i da roditelji i prijatelji saznaju šta se desilo s Davidom Dragičevićem", naveo je. Mektić je istakao da odgovorni ljudi u MUPRS-a moraju snositi odgovornost, ukoliko se dokaže da su opstruisali tu istragu.

"Institucije RS se urušavaju, a za to nisu krivi ni opozicija ni građani koji se svaki dan okupljaju na Trgu Krajine. Za to su krivi oni koji ne žele da kažu šta se desilo sa Davidom Dragičevićem", zaključio je Mektić, saopćeno je iz SDS-a.