{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


MUP RS-a uložio prigovor zbog "tuzlanske kolone"

S
24.12.2009. u 10:30
0
42
MUP RS-a uložio prigovor zbog "tuzlanske kolone"
0
MUP RS-a uložio prigovor zbog "tuzlanske kolone"
MUP Republike Srpske podnio je jutros Kancelariji glavnog tužioca BiH prigovor na odluku o obustavljanju istrage u predmetu " tuzlanska kolona", dok će prigovor na obustavu istrage za zločine počinjene na području opštine Konjic podnijeti početkom naredne sedmice.
Koordinator Tima za istraživanje i dokumentovanje krivičnih djela ratnog zločina MUP-a RS Simo Tuševljak potvrdio je Srni da se prigovor u predmetu "tuzlanska kolona" odnosi na obustavljanje istrage protiv Selima Bešlagića i drugih lica.

"Samo za predmet 'tuzlanska kolona' imamo 2.000 stranica priloga prigovora. Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin će, na osnovu toga, odlučiti da li će istraga biti nastavljena ili će potvrditi odluku postupajućeg tužioca u tom predmetu", izjavio je Tuševljak.

Tuševljak je potvrdio da trenutno pripremaju prigovor i na odluku o obustavljanju istrage protiv Vahida Alagića, Faika Špage i Zije Landže za zločine počinjene na području opštine Konjic koji će, početkom naredne sedmice, takođe dostaviti Kancelariji glavnog tužioca BiH.

Bivši rukovodilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH David Schwendiman dao je 11. decembra saglasnost za obustavljanje istrage u predmetima " tuzlanska kolona" i za zločine počinjene na području opštine Konjic 1992. godine.

Tokom napada na kolonu JNA u Tuzli maja 1992. godine ubijeno je najmanje 50 vojnika, dok je u selima Bradina i Glavatičevo na području opštine Konjic stradalo 48 srpskih civila.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: