BiH
0

MUP RS-a i Pošte potpisali ugovor o pružanju usluga

FENA
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo i direktorica Preduzeća za poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka Jasminka Krivokuća potpisali su danas Ugovor o partnerstvu, servisiranju i pružanju usluga izdavanja ličnih dokumenta na lokacijama poštanskog operatera.

U zajedničkom projektu izdavanja ličnih dokumenta, poštanski operater se obavezuje da u svojim ili zakupljenim objektima za MUP RS-a osigura radni prostor za nesmetano odvijanje procesa izdavanja ličnih dokumentata.

Također, Pošte RS-a su Ugovorom preuzele obavezu da osiguraju propisane sigurnosne standarde Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka, a koji su jedan od uvjeta da entitetski MUP počne izdavanje biometrijskih putnih isprava.

"Ovo je još jedan korak u nizu koje MUP RS-a preduzima da bi ispunili sve neophodne pretpostavke za izdavanje biometrijskih pasoša, a koji su uslov da se naši građani nađu na takozvanoj 'bijeloj šengenskoj listi'“, rekao je ministar Čađo.

Izdavanje ličnih dokumenata u RS-u vrši se na 54 lokacije pošta RS-a.