Mostar
0

MUP o odigravanju gradskog derbija Velež-Zrinjski

FENA
U povodu odigravanja gradskog derbija između FK "Velež" i NK "Zrinjski", koji će se održati u subotu na stadionu u Vrapčićima, u sjedištu Ministarstva unutrašnjih poslova HNK-a, i u Policijskoj upravi Mostar održan je niz sastanaka s ciljem da se omoguće normalni uslovi odigravanja te utakmice, saopćeno je iz MUP-a Hercegovačko-neratvanske županije.

Sastancima su, kako se navodi, prisustvovali najviši policijski dužnosnici, predstavnici klubova, predstavnici gradske uprave, kao i navijačkih skupina gdje je izražena puna spremnost i opredjeljenost da derbi utakmica protekne u fer i sportskoj atmosferi.

"Jedan od zaključaka donesenih na ovim sastancima jest da zbog promjene uslova na stadionu u Vrapčićima nije moguć prihvat gostujućih navijača, što je već primjenjeno i na posljednjoj utakmici održanoj na ovom stadionu te iz tih razloga, kao i samog stanja bezbjednosti na stadionu, odlučeno je da i ovoj utakmici tj. gradskom derbiju između 'Veleža' i 'Zrinjskog' ne prisustvuju gostujući navijači. O tome je odmah upoznata Uprava NK 'Zrinjskog' kako bi predstavnike svojih navijača na vrijeme upoznali s tom odlukom.

Također, ističemo da je nakon ponovnog imenovanja vršioca dužnosti komesara policije MUP-HNK omogućeno angažovanje svih pripadnika ovog ministarstva te, s tim u vezi, na poziciju načelnika Policijske uprave Mostar imenovan je Tomislav Čurčić, a na poziciju komandira Policijske stanice Centar Mostar Almir Đolota, koji su već aktivno uključeni u planiranje i pripremanje obezbjeđenja ovog događaja", stoji u saopćenju.

U obezbjeđenju utakmice, kako se navodi, učestvovat će oko 450 policajaca iz našeg i susjednog kantona sa svim raspoloživim materijalno-tehničkim sredstvima, opremom, službenim psima i vozilima.

"Poučeni ranijim iskustvom i ovog puta želimo naglasiti da će policija čvrsto, odlučno i krajnje profesionalno postupiti prema svim pojedincima koji pokušaju narušiti javni red i mir kao i licima koja pokušaju unijeti bilo kakav predmet na stadion koji može poslužiti za nanošenje povreda kao i navijačke rekvizite koji mogu dovesti u pitanje stanje sigurnosti na stadionu, a sve u skladu sa Zakonom o sprečavanju nereda na sportskim manifestacijama i Zakona o javnom redu i miru.

Zbog obezbjeđenja same utakmice kao i obezbjeđenja dolaska i odlaska predstavnika gostujućeg kluba na utakmicu, moguća su i privremena obustavljanja saobraćaja kao i ograničenja kretanja na određenim lokalitetima , te građane molimo da imaju razumjevanja i strpljenja za sve aktivnosti koje su u cilju sigurnosti svih učesnika", navodi se u saopćenju kantonalnog MUP-a.