BiH
0

MUP KS negira postojanje "šerijatske policije"

FENA
Ministarstvo unutarnjih poslova Kantona Sarajevo saopćilo je danas da ne raspolaže saznanjima kako na području kantona na bilo koji način djeluje grupa, organizacija ili udruženje pod neslužbenim ili službenim nazivom "šerijatska policija".

Bilo čije djelovanje koje bi u sebi sadržavalo elemente koji su u isključivoj nadležnosti legalnih policijskih organa predstavljalo bi krivično djelo i time bi ga kantonalna policija sankcionirala po zakonu, navedeno je saopćenju MUP-a Kantona Sarajevo, u povodu napisa o navodnom djelovanju "šerijatske policije" u Sarajevu.

MUP potvrđuje da je u periodu od 1. januara do danas policiji dojavljen slučaj koji se može dovesti u kontekst navodnog uznemiravanja mladih parova u sarajevskim parkovima. Naime, 26. marta ove godine oko 22 sata Prva policijska uprava je putem telefona zaprimila anonimnu dojavu da u Velikom parku u ulici Maršala Tita „dvojica nepoznatih mladića, vehabija, verbalno maltretiraju mladića i djevojku". Policijska patrola koja je odmah izašla na dojavljeno mjesto i obišla taj lokalitet nije pronašla ni napadače ni žrtve navodnog napada, naglašeno je u saopćenju, uz apel svima koji raspolažu bilo kakvim saznanjima u vezi s navedenim da ih ustupe policiji radi preduzimanja potrebnih mjera i radnji.