Odgovor zastupniku DF-a
6

MUP KS: Ne bi bilo produktivno raspisati novčanu nagradu za rasvjetljavanje ubistva policajaca

B. R.
Adis Šehović i Davor Vujinović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Adis Šehović i Davor Vujinović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nadležni smatraju da trenutno nije prihvatljivo da se raspiše novčana nagrada za dostavljanje informacija o ubistvu sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Zastupnik Demokratske fronte (DF) u Skupštini Kantona Sarajevo Senad Hasanović je inicirao da se raspiše novčana nagrada u svrhu rasvjetljavanja ubistva.

Na inicijativu su mu odgovorili iz kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

"Ovom prilikom izražavamo zahvalnost za navedenu inicijativu. Međutim, nakon razmatranja su obavljene konsultacije s Tužilaštvom Kantona Sarajevo koje rukovodi istragom, kao i rukovodiocima organizacionih jedinica čiji policijski službenici neposredno učestvuju u radu na predmetu istraživanja teškog ubistva policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, te je zaključeno da, s obzirom na okolnosti i trenutne aktivnosti koje se provode u ovom predmetu, radi zaštite interesa istrage, u ovom momentu ne bi bilo produktivno raspisivati predloženu novčanu nagradu", poručili su iz MUP-a.

Podsjećamo, Šehović i Vujinović su ubijeni u oktobru 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje nakon što su pokušali spriječiti krađu automobila. O istrazi ubistva je poznato vrlo malo zvaničnih informacija.

U oktobru prošle godine iz Tužilaštva KS-a su saopćili da su ispitali 300 svjedoka, izuzeli stotinu snimaka sa videonadzora, te uspostavili saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadom, Njemačkom, Velikom Britanijom, Slovenijom, Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom.

Tvrde da im je ovaj slučaj prioritet u radu.