Nakon curenja plina u Sarajevu
0

MUP KS istražuje radove firme 'Ekoteh'

Piše: A.Kovač
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Nakon drame koja se jučer odvijala u centru Sarajeva kada su radnici firme „Ekoteh“, koja izvodi radove na „Energopetrolovoj“ pumpi u Šenoinoj ulici, bušeći asfalt oštetili jednu od glavnih plinovodnih cijevi u gradu, danas je sve mirno i građani, prema riječima uposlenih u "Sarajevogasu", nemaju razloga za paniku.

"Situacija je pod kontrolom. Samo u ulazu jedne zgrade još uvijek nije uključena struja zato što nisu pregledani svi stanovi. Privremena sanacija je jučer urađena, a danas radimo trajnu sanaciju“, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Adis Salkić, portparol "Sarajevogasa“.

Katastrofalne posljedice

Prema njegovim riječima sreća pa se jučerašnja situacija okončala bez povrijeđenih.

"Ovo je slična situacija kao u Radićevoj ulici. Samo što bi zbog blizine benzinske pumpe posljedice bile još katastrofalnije. Sreća pa su radnici "Sarajevogasa“, policija i sve ostale nadležne institucije reagovale na vrijeme, inače ne smijem ni pomisliti šta se sve moglo dogoditi da je prošlo još malo vremena“, kazao je Salkić.

Prema njegovim riječima nijedna firma ne bi smjela da izvodi radove, a da prethodno nije izvadila izvodak iz katastra o podzmenim instalacijama.

"U blizini plinskih cijevi ne smije se uopće kopati mašinski već samo ručno. Također, gdje se izvode radovi, a u neposredmoj blizini su plinske cijevi, radnici "Sarajevogasa“ moraju biti prisutni. Ne mogu da shvatim da neko može biti tako neodgovoran i u centru grada gdje se nalaze i plinske cijevi i benzinska pumpa kopati bagerom i to još nedjeljom, kada nema ko da obavijesti nadležne institucije. Inspekcije bi trebale više da se angažuju i da pojačaju kontrole da nam se ovakve situacije ne bi deševale, a ne da kopa kako ko hoće i gdje hoće“, kazao je Salkić.

Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Naime, u maju prošle godine radnici firme "Viner Projekt“ obavljali su radove na sondiranju terena u sarajevskoj ulici Radićeva, te su nepažnjom probušili plinski vod, usljed čega je došlo do nekontrolisanog isticanja plina, a potom i eksplozije.

Ova eksplozija je bila tako jaka da su zidovi četiri stana Radićevoj bukvalno izbijeni. Aida Zahirović (21) je usljed zadobijenih povreda u ekploziji preminula, dok su njena sestra Emina Zahirović (20), i Idriz Tiro, zadobili teške tjelesne povrede.

Istraga

Dežurni tužitelj, kako saznajemo u sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu, naložio je jučer MUP-u KS da utvrdi ko je izvođač radova, da li je izvođač imao potrebnu dokumentaciju, te da li je firma posjedovala dokumentaciju o tome gdje se nalaze plinske cijevi.

"Nakon što MUP KS dostavi Tužilaštvu izvještaj o jučerašnjem incidentu, tužilac će odlučiti da li ima elemenata krivičnog djela odnosno da li je počinjeno krivično djelo izazivanje opće opasnosti ili eventualno neko drugo krivično djelo iz Krivičnog zakona Federacije BiH“, kazala je u izjavi za Sarajevo-x.com Dženita Gobeljić, stručni saradnik u sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu.

Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Podsjećamo, policija je jučer o curenju plina u Šenoinoj ulici dobila dojavu u 13.30 sati. Na lice mjesta odmah su upućeni radnici "Sarajevogasa“, policija, vatrogaci, ekipe hitne pomoći. Građani su evakuirani iz svojih stanova, zavrnut je glavni plinski ventil, isključena struja, obustavljen tramvajski saobraćaj, a ulice blokirane.

Građani su se u večernjim satima, nakon što je saniran kvar, vratili u svoje domove i to uz pratnju ekipa "Sarajevogasa“ koje su vršile mjerenje koncentracije plina. Uviđajem je utvrđeno da su radnici firme "Ekoteh“ oštetili plinski cijev skidajući gornji dio asfalta.