Majka Srebrenice
140

Munira Subašić: Sudije i tužioci iz BiH moraju nastaviti put Haškog tribunala

I. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
U Sarajevu se danas održava Međunarodna konferencija povodom 30 godina od osnivanja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u organizaciji Udruženja žrtava rata i svjedoka genocida i Pokreta "Majke enklava Srebrenice i Žepe".

Tokom konferencije prisutnima se obratila i predstavnica Pokreta "Majke enklava Srebrenice i Žepe" Munira Subašić.

Ona se zahvalila Haškom tribunalu, sudijama i tužiocima koji su radili dugi niz godina i uradili "puno više nego što je uradio cijeli Balkan, Evropa i svijet".

"Svi ste vi naša djeca. Svi ste uradili mnogo. Haški tribunal je uradio mnogo. Sudije i tužioci iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske moraju nastaviti njihov put. Zato bih zamolila predsjednicu suda i glavnog tužioca da iskusne sudije i tužioce koji su radili u Haškom tribunalu pošalje da malo obuče naše sudije i tužioci u našem regionu. Ima i kod nas dobrih stručnjaka. Nažalost, mali je broj sposobnih, a veliki je broj podobnih. Mi još nikad nismo kao žrtve genocida doživjeli osjećanje da naš Sud i Tužilaštvo radi punom parom i da želi da se ostvare ljudska prava", rekla je ona.

Munira Subašić je podsjetila da je jedina presuda za genocid, donesena u Sudu BiH, presuda Miloradu Trbiću.

"Nijedna druga nije. To je ta politika koju vode pojedinci i sudije i tužioci, a neko im je to naredio. Trbiću nije bio naš sudija, nego je stranac. Nas tri majke smo bile svjedoci. Dokazalo se, presudilo se, dobio je 30 godina zatvora, kasnije mu se smanjilo na 20 godina. To je jedina presuda koja je donesena u Sudu BiH za genocid. Vidim da pokušavaju pojedini tužioci i sudije da oni koji su branili BiH da im se nameće da su izvršavali genocid", kazala je.

Ona se zahvalila i Vasviji Vidović kao i Amiru Ahmiću koji su bili, kako kaže, glavna spona između porodica i Haškog tribunala.