Priznanja u Istanbulu
0

Munira Subašić i Kada Hotić dobitnice nagrade "Žene‑heroji stoljeća"

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Na poziv predsjednika istanbulske općine Bayrampasa Atile Aydinera, predsjednica i potpredsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić i Kada Hotić posjetile su Istanbul gdje im je, povodom Međunarodnog dana žena, uručena nagradu "Žene-heroji stoljeća".

Predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić je za agenciju Anadolija izjavila da ih je iznenadila ova nagrada koju im je uručio predsjednik opštine Bayrampasa Atila Aydiner, a čijoj je dodjeli prisustvovao veliki broj javnih osoba, među kojima i poznati glumac Mehmet Kivanc.

Subašić se osvrnula i na govor koji je predsjednik općine Bayrampasa Aydiner održao prilikom uručivanja nagrade:

"On je rekao da su oni pratili naš rad i da su u nama prepoznali vrijednost i veličinu našeg rada. Govorio je i o svemu onome što smo radile i što radimo na očuvanju sjećanja na Srebrenicu".

Prema njenim riječima, Aydiner je podsjetio i na svjedočenja majki Srebrenice u Haškom tribunalu, kao i na svjedočenja u procesima koji se vode za ratne zločine u Sudu BiH.

"Zahvaljujući našem svjedočenju i našoj saradnji sa tužilaštvima i sudovima, dodatno je potvrđeno postojanje genocida u Srebrenici“, izjavila je Subašić prisjećajući se riječi njihovog domaćina u Istanbulu prilikom dodjele nagrade "Žene-heroji stoljeća".

Subašić je istakla da im ova nagrada predstavlja veliku podršku i uliva dodatnu snagu na putu njihovog traganja za istinom i pravdom.

"Primanjem ove nagrade shvatile smo da nismo same, da ljudi u Turskoj znaju šta mi radimo, šta nam je cilj, kako se borimo i kako živimo", pojasnila je Subašić, ne skrivajući oduševljenje zbog velike pažnje koju su im ukazali prilikom posjete ovoj zemlji.

"Zahvaljući premijeru Turske Recepu Tayyipu Erdoganu, promijenila se politika prema BiH. Mnogi, koji su znali i oni koji nisu znali, pokušali su da saznaju šta se stvarno dešavalo u BiH. Obične žene, majke i žene, koje su u politici, susretale su se s nama tokom naše posjete Turskoj, pružale su nam ruke i svaka je rekla da je Srebrenica i njihova rana, a da je narod koji živi u BiH dio njih“, kazala je Subašić, govoreći o odnosu turskog naroda prema Srebreničanima.

Potpredsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa Kada Hotić također je izrazila oduševljenje posjetom Turskoj i nagradom.

"Kada smo saznale da se nagrada zove 'Žene-heroji stoljeća'... Malo mi se prevelikom i teškom učinila ta riječ 'stoljeće'. Mada, u ovom stoljeću su se žene i pokazale kao heroji. Hvala im što su nas prepoznali, što su vidjeli ovu našu borbu poslije rata, borbu za pravdu, istinu, borbu za opstanak ovog našeg naroda koji je bio osuđen na smrt, borbu da nas jednom prihvate i cijene kao normalne ljude", rekla je Hotić, prisjećajući se trenutaka kada su saznale o kojoj je nagradi riječ.

Ona je dodala da se osjećala jako ponosno i počašćeno. Hotić se prisjetila i razgovora s predsjednikom opštine Bayrampasa Aydinerom, kojem je pričala o dešavanjima u BiH i kojem je kazala da Turska ima obavezu da se okrene i stara o BiH.

"Bosna je ostavljena kao siroče. A, kada su nas ubijali, klali i silovali, oni su govorili da ubijaju, kolju i siluju Turke i Turkinje. Kada je Mladić ušao u našu Srebrenicu, on je rekao da je došlo vrijeme da se na ovom prostoru osvete dahijama. Turska ima obavezu da se malo okrene prema nama", dodala je Hotić.