Tužilaštvo BiH
9

Munib Halilović: Ne dozvoliti razdvajanje predmeta kako bi se predstavljali dobri efekti rada

Piše: I. Č.
Munib Halilović
Munib Halilović
Kandidat za glavnog tužioca Tužilaštva BiH Munib Halilović kazao je, tokom predstavljanja svog programa rada, da je neophodno raditi na ključnim predmetima, a ne na njihovom razdvajanju kao što je to do sada bio slučaj.

"Ključni problem je što se ne rade glavni predmeti, nego se radi na njihovom razdvajanju. Ne može se iz ključnih predmeta vaditi jedno ubistvo, jedno silovanje, ili kad umre neko iz nekog predmeta to predstavljati kao da je predmet riješen", rekao je Halilović.

Napomenuo je da će biti otpora urušavanju takvog sistema rada utvrđenog pravilnikom.

"Ne bih ulazio u procjenu koliko smo mi korumpirani, ali procjene svih relevantnih analiza kažu da smo mi, kad je riječ o borbi protiv korupcije, na niskom nivou", istakao je Halilović.

Stoga je Halilović u sklopu izlaganja svog programa potcrtao unapređenje borbe protiv korupcije.

"Mislim da su u ovom segmentu rezultati najlošiji", kategoričan je Halilović.

Naveo je da Tužilaštvo BiH ima mnogo problema, ali da je posebno važno unaprijediti rad kada je riječ o predmetima ratnih zločina.

"Predmete ratnih zločina treba riješiti još u ovoj godini. Razlozi su biološki. Ako nastavimo ovom dinamikom rada garantujem da nećemo stići da završimo taj posao", istakao je on.

Poručio je kako je neophodna uspostava registra bankovnih računa za fizičke osobe.

"Postoji registar za pravne osobe, ali ne i fizičke. Bez direktnog pristupa Tužilaštva to postaje kasno, jer osumnjičeni vrlo brzo prebace taj novac", rekao je Munib Halilović.