Otkriven identitet
4

Munib Ahmetspahić, saučesnik u napadu na Ambasadu SAD-a, uhapšen na aerodromu u Sarajevu

Klix.ba
Foto: Birn/Sud BiH
Foto: Birn/Sud BiH
Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u četvrtak navečer na Međunarodnom Aerodromu Sarajevo Muniba Ahmetspahića, osumnjičenog za terorizam, saznaje Balkanska istraživačka mreža u BiH (BIRN BiH) iz izvora bliskih istrazi.

Kako je potvrđeno, Ahmetspahić je dugo boravio u selu Maoča, poznatom mjestu boravka pripadnika selefijske zajednice, a inače je iz Zenice.

Istražni organi Ahmetspahića dovode u vezu s napadom na Američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine, koji je pucajući iz kalašnjikova izvršio Mevlid Jašarević.

Jašarevića je Apelaciono vijeće osudilo na 15 godina zatvora za terorizam. Apelaciono vijeće Suda BiH smatra da je Jašarević počinio krivično djelo s ciljem ozbiljnog zastrašivanja građana i s ciljem da promijeni odluke vlada Njemačke i SAD-a, prvenstveno kada je riječ o njihovom vojnom angažmanu u Afganistanu, odnosno kada je riječ o njihovom odnosu prema muslimanima u svijetu.

Utvrđeno je još tada da je Jašarević došao u Sarajevo ispred zgrade Ambasade SAD-a, uzeo automatsku pušku, municiju i dvije ručne bombe i oko 15:30 sati pucao na zgradu. Drugu pušku i tri bombe je sakrio u blizini zgrade na vidno mjesto, a iz puške je pucao oko 50 minuta te ispalio 105 metaka, nakon čega su ga pripadnici policije pogodili hicem i onesposobili te priveli.

Uhapšenog Ahmetspahića se sumnjiči za organiziranje terorističke grupe za pripremanje krivičnog djela u vezi s terorizmom.

"Osobu lišenu slobode se sumnjiči da je, u periodu od 1. jula 2013. godine, boravila na ratom zahvaćenom području Sirije i Iraka kao pripadnik terorističkih organizacija Al-Nusra Front i ISIL", navodi se u saopćenju SIPA-e.

Početkom 2014. evidentirano je Ahmetspahićevo prisustvo u gradu Haritanu. Borio se u jedinici Bejtul kojom je komandovao Safet Brkić. Bivši pripadnici ISIL-a koji su po povratku u BiH uhapšeni, u izjavama za SIPA-u govorili su kako je Munib teško ranjen te da je izgubio nogu.

Uhapšeni je priveden u prostorije SIPA-e i nad njim se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će u skladu s odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, biti predat u daljnju nadležnost Tužilaštva BiH.