Predsjednik sindikata
9

Muminović: Ako se produži agonija u GRAS-u, radnici će radikalno reagovati

B. R.
Amir Muminović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Amir Muminović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Predsjednik Sindikata sarajevskog preduzeća GRAS Amir Muminović je u izjavi za naš portal ukazao na to da je situacija u preduzeću neizvjesna. Najavio je i moguću radikalnu reakciju radnika.
Ukazao je na to da su u toku pregovori Ministarstva saobraćaja KS i advokata uposlenika kojima se duguju potraživanja Elmina Plećana.

"Vlada je ponudila advokatu ono što oni mogu uraditi, ali on to nije prihvatio. Sada se traži kompromis. Bili su u GRAS-u s uposlenicima. Sada čekamo povratnu informaciju", rekao je.

Radnici su se i danas okupili u krugu GRAS-a i time iskazali nezadovoljstvo zbog neisplaćene januarske i februarske plate te zbog uslova rada. To su učinili i jučer.

Muminović je naglasio da je nezadovoljstvo očigledno i da su moguće radikalnije reakcije.

"Zaista ne znam šta će se dešavati. Ljudi počinju ići na bolovanja, pokazuju neki bojkot, neposluh. Ako se produži ova agonija, vjerovatno će doći do nekih radikalnih mjera koje ne trebaju nikome", istakao je.

Nije optimističan da će se iznaći rješenje, ali smatra da se do rješenja može doći.

"Prvi put su svi sjeli za sto u smislu da se pokuša riješiti problem. Da su blizu (op. a. dogovora), prema mom mišljenju - nisu, ali mogu pronaći rješenje", naveo je.

Pitali smo ga da li će radikalna reakcija značiti i obustavu javnog prijevoza u Sarajevu.

"Najaviti ne mogu, ali jedno od rješenja može biti i to", odgovorio je.

Podsjećamo, račun GRAS-a je blokiran zbog tužbe radnika za neisplaćena potraživanja. Blokadom računa je onemogućena i kupovina goriva, plina i registracija vozila.