BiH
0

Multietnička proslava Božića u "šatorskom naselju" u Sarajevu

FENA
Multietnička proslava pravoslavnog Božića organizirana je danas u "šatorskom naselju" ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu, gdje poljoprivrednici protestvuju već 562 dana.

„Evo dočekali smo i 562. dan u šatorskom naselju, odnosno i drugi pravoslavni Božić. Ovdje smo da na miran način protestvujemo i ukažemo na svoje probleme. Na žalost, vlasti očito ne prihvataju takav vid protesta. Možda da smo krenuli nekim radikalnim mjerama, možda bi smo se već mogli izboriti za svoje zahtjeve, ali želimo da na zakonit, miran, dostojanstven način ukažemo na naše probleme“, kazao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH Ranko Bakić.

Dodao je kako očekuju od nove vlasti da s većim razumjevanjem priđe rješavanju ovih problema.

„Očekujem da na prvoj radnoj sjednici Parlamenta stave na dnevni red zahtjeve poljoprivrednih proizvođača. Ako to ne bude, morat ćemo onda razmišljati šta ćemo, na koji način, da li ćemo iz ovih mirnih protesta preći u radikalne proteste i silom se izboriti za svoje zahtjeve. Uputili smo otvoreno pismo Berizu Belkiću i Nikoli Špiriću da otpočnemo dijalog, pružili smo im prvi ruku. Na njima je sada da odluče hoće li da zajednički razvijamo poljoprivredu BiH, da izgrađujemo državu BiH, ili će ponovo da bude neki antagonizam, nerazumijevanje“, kazao je Bakić.

Podsjetio je da je osnovni zahtjevi poljoprivrednika formiranje ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, ističući da bez tog zahtjeva sigurno neće napustiti šatorsko naselje.

Također, poljoprivrednici traže zakon o poljoprivredi na nivou BiH, traže da se napravi jedna valjana makroekonomska vizija, strategija razvoja agrarnog sektora u BiH, da se implementira PRSP strategija koja govori o poljoprivredi....

Ovo su samo neki od zahtjeva poljoprivrednih proizvođača koji do sada nisu ispunjeni.