{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mulić: Međunarodna zajednica nema pravo da se umori od BiH

F
27.2.2014. u 10:20
0
10
Mulić: Međunarodna zajednica nema pravo da se umori od BiH
0
Mulić: Međunarodna zajednica nema pravo da se umori od BiH
Melita Mulić
Posljednji događaji u Bosni i Hercegovini zasigurno nisu ni rezultat ni odraz strategije koju Europska unija primjenjuje u slučaju integracijskih aspiracija BiH prema EU, ali su pokazali da je pristup neuspješan u vidu da ne uzima političke ili, ako hoćete, etničke, te ekonomske i socijalne prilike u samoj BiH.
Ovu ocjenu je u izjavi za Agenciju Fena dala zastupnica u Hrvatskom saboru i članica saborskog Odbora za vanjsku politiku Melita Mulić.

Kako je kazala ono što se dogodilo u BiH rezultat je teških ekonomskih prilika građana Bosne i Hercegovine, "a zadnje izjave policijskih dužnosnika ukazuju da je dio nereda u vidu huliganskog ponašanja bio i organiziran".

- Rekla bih da su događaji dijelom uzrokovani ekonomskom i socijalnom situacijom, ali ukazuju i na strukturne probleme koje BiH ima i pokazuje da neka tzv. pretpolitička pitanja nisu riješena. Reciklirat ću se ako ponovim da je Dejtonski sporazum uspio zaustaviti rat, ali nije osigurao da se država i društvo razvijaju u punom kapacitetu. Jasno je da u postojećem političkom i izbornom modelu hrvatski narod ne može ostvariti svoju punu ravnopravnost i konstitutivnost, a ni onima koji su manjine ili ostali nije omogućeno uživanje punih političkih prava - smatra Mulić.

Istaknula je da su ekonomska i socijalna prava ugrožena neovisno o etničkoj pripadnosti, a država na način koji je ustrojena iznimno je skupa za njezine građane.

- Europska unija ne može izvana dati rješenja kojim će Bosna i Hercegovina postati funkcionalna država u kojoj će se svi njezini građani i građanke uživati sva temeljna ljudska prava, ali mora shvatiti da je po mnogu čemu Bosna i Hercegovina jedinstvena zemlja i da mora biti u fokusu njezinog interesa i kontinuirano visoko na političkoj agendi Europske unije - kazala je Mulić, inače rođena Sarajka.

- Međunarodna zajednica ima dužnost, ima obavezu, ima odgovornost biti stalno zainteresirana za Bosnu i Hercegovinu i rekla bih da se nema pravo umoriti- istaknula je.

Smatra da Europska unija mora iznaći model kojim će osigurati europsku budućnost svim građanima i građankama Bosne i Hercegovine, pritom ne umanjujući odgovornost domaćih političara za sudbinu zemlje.

- Dakle, ne mislim da će neka nova europska agenda riješiti strukturna pitanja Bosne i Hercegovine, ali mislim da BiH zaslužuje poseban pristup EU i da nije najbolji poligon za testiranje europske vjerodostojnosti. U tom vidu podržavam tzv. predscreening i ne mislim da je bila dobra odluka ukinuti dio sredstava za provedbu IPA fondova u BiH. Mislim da sa sigurnošću mogu reći da u Hrvatskom saboru imamo konsenzus o tome da Bosna i Hercegovina mora imati budućnost kao punopravna članica Europske unije - zaključila je saborska zastupnica Melita Mulić u izjavi za Fenu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: