BiH
14

Muke oko Banje Luke: Dodik pozvao hrvatskog "ratnog zločinca", pa se pokajao

Piše: E. G.
Ante Kotromanović (desno) (Foto: EPA)
Ante Kotromanović (desno) (Foto: EPA)
Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska danas je, između ostalih, dodijelio priznanja i helikopterskoj jedinici pri Ministarstvu odbrane Hrvatske, a za doprinos u spašavanju građana u poplavama proteklog mjeseca.

Kako su prenijeli mediji u Hrvatskoj i Srbiji, predsjednik RS-a je pozvao lično Antu Kotromanovića, hrvatskog ministra odbrane da dođe u Banju Luku i prisustvuje svečanosti te primi odlikovanje. U dopisu stoji, prenijeli su mediji u susjednim zemljama, da se Kotromanović poziva da lično preuzme priznanje "s obzirom na značaj Krsne slave Republike Srpske, kao i na značaj odlikovanja dodeljenog Ministarstvu obrane Republike Hrvatske".

Aktuelni ministar odbrane Hrvatske Kotromanović tokom rata je bio zapovijednik 126. brigade Hrvatske vojske koja je prijetila Banjoj Luci nakon akcije Oluja. Kako je poznato, Banja Luka je bila dio teritorije pod kontrolom bosanskih Srba, pa je Kotromanović, kao i još neki, sve ovo vrijeme za vlast u Banjoj Luci bio ratni zločinac.

Prvo se dogodio Mrkonjić Grad u koji je 1995. godine ušla HV, a to bi značilo, da nije potbisan Dejtonski sporazum, da bi snage Armije BiH i HV-a ubrzo ušle i u Banju Luku. Političko rukovodstvo bosanskih Srba već godinama smatra Kotromanovića i neke druge iz HV ratnim zločincima te HV optužuje za ubistvo stotinjak Srba u Mrkonjiću. Između ostalih, za ratni zločin u Mrkonjiću koji nikada ni na jednom sudu nije dokazan, vlasti RS-a su pripisivale i Anti Gotovini, generalu Hrvatske vojske. No, predsjednik RS-a je to odlučio zaboraviti, pa je pozvao Kotromanovića da dođe i primi priznanje.

Hrvatska jeste pomogla u tim teškim danima, i to je činjenica. Međutim, ova Dodikova odluka je izazvala ogorčenje u dijelu javnosti RS-a, ali i Srbije. Tačnije, mediji su podsjetili na raniji stav vlasti u RS-u prema Kotromanoviću.

Nije ovo jedini gaf, ako se to tako može nazvati, aktuelne vlasti RS-a koja mnogo šta zamjera Hrvatskoj vojsci, a vezano za akciju Oluja kojom je rukovodio Gotovina.

Tako je prošle godine ministar za boračka pitanja i Dodikov koalicioni partner Petar Đokić dijelio kalendare u povodu Nove godine, a na kojima su crvenim slovima bili označečeni značajni datumi u novijoj hrvatskoj historiji.

Crvenim slovima na kalendaru su bili označeni svi hrvatski nacionalni i vjerski praznici, od Uskrsa pa do katoličkog Božića, a među njima je i Dan domovinske zahvalnosti koji se obilježava 5. augusta. Ovaj datum je zapravo dan kada je izvedena velika akcija Hrvatske vojske pod nazivom Oluja , a za koju vlasti RS-a i Srbije tvrde da je bila veliki zločin nad srpskim stanovništvom. Kalendar je, pretpostavlja se, štampan u Hercegovini, a po narudžbi Đokićevog ministarstva i Republičkog zavoda za statistiku RS-a.

Medaljom zasluga za narod odlikovani su Centar za hitne situacije 112 Luksemburg, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije - helikopterski tim, Eskadrila transportnih helikoptera pri Ministarstvu odbrane Hrvatske, Specijalna jedinica Policije Srpske, Helikopterski servis Republike Srpske.

Odlikovani su i Prvi Helikopterski skvadron Ministarstva odbrane BiH iz Banje Luke, Ronilački klub "Vidara" Gradačac, Rafting klub "Una aqua centar" Bihać, Gorska služba spašavanja Široki Brijeg, Hercegovačka gorska služba spašavanja Mostar, Udruženje raftera Foča, Spasilački klub "Volf" Foča, Ronilački klub "Buk" Banja Luka, Rafting klub "Kanjon" Banja Luka.

Za izvanredne zasluge u organizovanju i provođenju humane akcije za pomoć postradalima u poplavama na području RS-a, kao i za razvoj rukometnog sporta, Dodik je odlikovao medaljom zasluga za narod Rukometni savez Srbije i Rukometni savez Republike Srpske.

Svečanosti su prisustvovali ministri u Vladi Republike Srpske, zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac, direktor Policije RS-a Gojko Vasić, te pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Miladin Dragičević. Kotromanović nije prisustvovao dodjeli priznanja.

Dodik je danas reagirao na navode medija i negirao da je odlikovao Kotromanića, ali ne i da ga je pozvao na prijem.

"Postoji sposobnost uvijek da se sve ispekuliše. Nisam odlikovao ni generala niti ministra odbrane Hrvatske. Velika mi je čast što ovaj helikopterski servis pri Ministarstvu odbrane Hrvatske prima ovo odlikovanje povodom krsne slave - Vidovdana. Nisam birao hrvatskog ministra odbrane, to je legitiman izbor. Oni koji su sa bilo koje strane u proteklim ratovima počinili bilo kakav zločin treba da odgovaraju i to je mjesto za sud, a ne za mene", istaknuo je Dodik.