Prijete blokadom M-17
225

Muke mještana Bivolja Brda kod Čapljine: Dobili vodovod, izgubili put

Piše: R. D.
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
Kao da ne možeš imati sve, konstatuju tužno mještani sela Bivolje Brdo u općini Čapljina. Dugo isčekivani vodovod je došao do svake kuće, voda je protekla, ali je kapitalni projekat uništio mjesni put i maksimalno otežao kuminikaciju.

Portalu Klix.ba obratili su se mještani čapljnskog sela Bivolje Brdo alarmirajući javnost o problemu koji je krajnje otežao život u njihovom mjestu.

"Dvije godine trajala je gradnja vodovoda pitke i tehničke vode, a kad je ona potekla iz slavina iza građevinara je ostao uništeni put. Lokalni put u dužini od 1,6 kilometara potpuno je uništen i kao takav poslije zadnjih velikih kiša neprohodan za automobile", kažu nam na Bivolju Brdu.

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

Aner Mrgan priča nam kako se i pješke otežano kretati kakvih sve rupa ima, a do prve prodavnice je čak pet kilometara.

"Ljudi ne mogu do svojih kuća, djeca do škole, a ne može se doći ni do džamije. Predstavnici mjesne zajednice obraćali su se načelniku Smiljanu Vidiću, kao i izvođaču HP Investing iz Mostara, ali sve je ostalo bez adekvatnog odgovora. Općina se oglasila s prijedlogom da se put sanira slojem tampona, ali to bi prva kiša odnijela", kaže Mrgan.

Prije gradnje vodovoda kroz naselje je prolazio jednosmjerni asfaltni put, a mještani smatraju da je obaveza i investitora i izvođača da ga i poslije gradnje imaju u istom kapacitetu.

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

"Spremni smo se boriti za svoja prava, plaćamo porez, akcize.... Ako se ovo ne sredi organizirat ćemo proteste i blokirati magistralni put M-17. Tražimo samo ono što smo imali 40 godina. Da stvar bude gora jedno kantonalno ministarstvo je namjenski uplatilo 30 hiljada KM općini za ovaj put", kažu nam na kraju mještani Bivolja Brda.