BiH
722

Muk u Potočarima: Stigao konvoj sa tabutima žrtava genocida

Piše: Er. M.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Konvoj s posmrtnim ostacima 136 srebreničkih žrtava genocida stigao je iz Visokog u Potočare kraj Srebrenice gdje će u subotu biti ukopane sve žrtve.

S tugom, boli i suzama u očima sa Gradskog groblja u Visokom danas su tabute ispratili članovi porodica, prijatelji i brojni drugi građani BiH.

Konvoj sa jednim kamionom u kojem su se nalazili tabuti tragično stradalih Srebreničana kretao se prema posljednjem odredištu, Memorijalnom centru u Potočarima, trasom kroz Lapišnicu, Sokolac, Vlasenicu, Miliće, Bratunac i Srebrenicu.

Sarajevo je danas utihnulo u trenutku kada su gradom prošli kamioni sa tabutima. Mogli su se samo čuti jecaji osoba čiji se najmiliji nalaze u tabutima i građana koji suosjećaju s njima.

U 16 sati posmrtni ostaci žrtava stigli su u nekadašnju Fabrike akumulatora u Potočarima, gdje su se uzaludno 1995. godine sklonili žene i djeca u nadi da će ih zaštititi snage Ujedinjenih naroda (UN).

Tabute u Potočarima dočekali su članovi porodica i prijatelji žrtava genocida. Tokom iznošenja tabuta u Potočarima je vladao potpuni muk.