BiH
1

Mujkić: Zašto bi BiH u 2014. bila podložnija konfliktu?

FENA
Asim Mujkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Asim Mujkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ne vidim nekog posebnog razloga zašto bi Bosna i Hercegovina u 2014. godini bila posebno podložna konfliktu kada ta situacija u našoj zemlji traje već dvije decenije, ocijenio je u izjavi za Agenciju Fena profesor Fakulteta političkih nauka Univeziteta u Sarajevu dr. Asim Mujkić.

Kazao je to komentirajući upit u vezi s pisanjem britanskog magazina "The Economist" o tome "da BiH spada u red zemalja kojima prijete veliki socijalni nemiri u narednoj godini".

"U načelu se slažem da je ovo područje trusno što se tiče stabilnosti", kazao je Mujkić, navodeći da to traje duži period - od 1990., odnosno od samog početka tranzicije BiH, te da ne vidi zašto bi 2014. bila izuzetak.

Na dodatni upit o tome koliko činjenica da je 2014. izborna godina može opterećivati stanje i odnose u BiH, Mujkić smatra da svaki izbori u BiH predstavljaju potencijalni izvor napetosti, a s obzirom na naglašen etnopolitički element u BiH, ali da ne vidi što bi to bilo sada značajnije nego prije četiri godine, ili u nekom drugom izbornom ciklusu.