Javna tribina na FPN
0

Mujkić: "Radio 202 je medij koji se ne uklapa u dominante matrice"

FENA
Fakultet političkih nauka (FPN) u Sarajevu danas je bio domaćin javne tribine organizirane povodom najave gašenja kultnog sarajevskog Radija 202.

Studenti žurnalistike, profesori ovog fakulteta i novinari Radija 202 razgovarali su o situaciji u kojoj se našao ovaj radio, s obzirom na to da Zakon o javnom rtv servisu predviđa njegovo gašenje.

Novinar popularne 202-jke Arnel Šarić očekuje rješenje ovog problema, a to je da Radio nastavi emitiranje programa na ovoj ili nekoj drugoj frekvenciji.

Nije bio zadovoljan odzivom sarajevskih studenata na ovaj skup podrške, iako je na facebooku bio prijavljen dolazak više od 300 ljudi.

-Da je bar upola od toga broja prisutno, bio bih izuzetno zadovoljan, kaže Šarić, navodeći kako Radio 202 nikada nije bio radio koji je slušala većina, nego radio za one koji drugačije razmišljaju.

Smatra neprihvatljivim prijedlog da se dio programa ovog radija prenese na frekvenciju Federalnog radija. Objašnjava kako je 202-jka koncipirana za emitiranje programa 24 sata, ta bilo bi besmisleno da nakon 38 godina "spadne" na tri sata programa.

Profesor Besim Spahić daje svoju punu podršku novinarima ovog radija, te navodi da je situacija u kojoj se našao posljedica sveukupnih zbivanja "u ovoj zemlji, koja ustvari apsolutno nije država".

-Imamo političare na svim nivoima koji su sami sebi dovoljni i njih samo zanimaju poslušnici i mediji koje će oni podvrgnuti, smatra profesor Spahić.

Profesor Asim Mujkić mišljenja je da je Radio 202 jedan od rijetkih preostalih medija koji se ne uklapaju u dominantne matrice, "koje su proizvođači tzv. etnonacionalne svijesti".

-Podržavam svaki vid izlaženja iz te matrice u koju nas žele zatvoriti, osobito ovaj vid koji se dokazao kroz višedecenijsko djelovanje kao odličan instrument za artikulaciju svakodnevnih interesa građanstva, kaže Mujkić.

On je stava da je budućnost ovakvih i sličnih medija vrlo neizvjesna, s obzirom na to da sve ide u prilog "etnonacionalnom zaokruživanju identiteta, daljoj diobi i jurišu na preostale sekularne javne institucije".

Kako je ranije najavljeno, nakon 38 godina rada, sarajevski radio 202, dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva i najstariji gradski radio, bit će ugašen 1. januara 2010. godine u 14.30 minuta, u vrijeme kada je počeo emitirati svoj program 1. jula 1971. godine. Naime, Zakon o javnom RTV sistemu BiH sadrži član 9. prema kojem entitetski radiotelevizijski emiteri mogu imati po jedan televizijski i jedan radijski kanal.

Drugim riječima, na osnovu ovog člana, Radio 202 je postao "višak", ali njegovi novinari i svi drugi koji su stali uz njih najavljuju da će ovaj radio nastaviti živjeti.