BiH
168

Mujkić: Partije će pokušati minimizirati ovu pozitivnu demokratsku energiju

Piše: J. H.
Asim Mujkić (Foto: Klix.ba)
Asim Mujkić (Foto: Klix.ba)
Asim Mujkić, profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, prisustvovao je i drugom sastanku Plenuma građana i građanki Sarajeva

Na sastanku, građani okupljeni oko Plenuma, iznijeli su nekoliko zahtjeva koji će biti upućeni Skupštini Kantona Sarajevo. Mujkić kaže da je večerašnje okupljanje u Domu mladih doživio kao praznik demokratije.

"Sve je proteklo u potpunom duhu tolerancije. Znali smo da će ljudi doći sa svojim ličnim problemima, ali sve je proteklo u najboljem redu. Zahtjevi su artikulirani i precizirani. Mislim da ovaj vid organiziranja građana obećava i treba ga zadržati kao važan korektiv postojećem sistemu parlamentarne demokratije u Kantonu i na lokalnim nivoima", kazao je Mujkić za Klix.ba.

Iako pojedini političari pokušavaju iskoristiti demonstracije u političke svrhe, naš sagovornik kaže da ne vjeruje da će oni profitirati na opravdanom buntu građana.

"Partije će pokušati minimizirati, relativizirati i rasplinuti ovu divnu, pozitivnu i demokratsku energiju, ali mislim da im neće poći za rukom", dodao je profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.