BiH
0

Mujičić: Tokom ramazana u Banjoj Luci kandilji se pale na 15 džamija

FENA
Na području Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka teravih-namaz klanja se u svim džamijama koje su obnovljene i uče se makabele, a u Gradu Banja Luka tokom mjeseca ramazana pale se kandilji na 15 od ukupno 16 džamija koliko ih je ranije bilo u tom gradu.

Predsjednik Medžlisa Kasim Mujičić kazao je Feni da mjesec ramazan na tom području protiče u ugodnoj atmosferi, te da se ove godine bilježi najviše klanjača dosad posebno mladih ljudi.

Povećanju broja klanjača umnogome doprinose i Banjalučani koji su došli iz dijaspore.

Održavaju se i zajednički iftari, što je sastavni dio mjeseca ramazana.

Tako je, između ostalog, za danas planiran zajednički iftar u naselju Gornji Šeher koji organizira banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić, a bit će ih još tokom ramazana.

Mubarek noć Lejletul-kadr - 27. noć ramazana bit će obilježena u svim džematima u kojima se klanja teravih-namaza i to zikrom i prigodnim učenjem.

Mujičić je napomenuo da se i tokom mjeseca ramazana odvijaju radovi na obnovi džamije Ferhadije u Banjoj Luci. Među izvođačima radova ima i postača kojima je posebno teško fizički raditi na visokim temperaturama zraka.

Istaknuo je određenu dozu zabrinutosti zbog nedostatka novca, ali i istaknuo da se bez obzira na to radovi na obnovi Fehadije odvijaju prema planu.

"Radovima smo više nego zadovoljni. Ove godine bit će završena munara, kupola će biti pokrivena. Mislimo da bi ove godine trebalo da budu skinute skele s munare i džamije, te završeni vanjski radovi", kazao je Mujičić.

Na području Grada Banje Luke bilo je ukupno 16 džamija koje su porušene tokom rata u BiH. Dosad je obnovljeno 13 džamija. Među džamijama koje još nisu obnovljene su tri najveće džamije - Ferhadija i Gazanferija na kojima su radovi u poodmakloj fazi, te Arnaudija na kojoj radovi još nisu počeli.

"Od ukupno 16, uz ramazan u gradu Banja Luka kandiilji se pale na 15 džamija, i to i na najznačajnijoj - Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci", kazao je Mujičić.

Ferhat-pašina džamija, poznatija kao Ferhadija, bila je središnji objekt u gradu na Vrbasu. Izgrađena je 1579. godine u klasičnom otomanskom stilu.

Ferhadija je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine 1950. godine, a kasnije i na listu spomenika svjetske baštine UNESCO-a. Djelimično je bila uništena eksplozivom 7. maja 1993. godine. Kratko nakon rušenja Ferhadije srušena je i obližnja sahat-kula, a ostaci džamije i historijski fragmenti odvoženi su na gradske deponije. Dan rušenja Ferhadije u BiH je proglašen kao službeni Dan džamija u BiH.

Na području Medžlisa IZ Banja Luka bile su ukupno 22 džamije.