{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Mujezinovićeva izjava je neprimjerena"

F
6.10.2009. u 08:54
0
9
"Mujezinovićeva izjava je neprimjerena"
0
"Mujezinovićeva izjava je neprimjerena"
Parlament FBiH
Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Jasmin Duvnjak ocijenio je danas neprimjerenim izjavu federalnog premijera Mustafe Mujezinovića o "suludim zaključcima parlamenta FBiH" vezano za ispunjenje zahtjeva Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja.
- U potpunosti uvažavajući veoma lošu ekonomsku-socijalnu situaciju, slabo punjenje budžeta uzrokovano smanjenom privrednom aktivnošću u godini svjetske recesije, te u skladu sa tim nastojanja Federalne vlade da kroz aranžman sa MMF-om očuva funkcionisanje sistema, smatram neprimjerenim izjavu Premijera FBiH Mustafe Mujezinovića, da su zaključci Parlamenta vezani za zahtjeve zlatnih ljiljana i boračkih populacija "suludi", navodi Duvnjak u svom saopćenju za javnost.

Duvnjak dalje naglašava da se slaže da se svi korisnici budžeta, ali i sve javne institucije, kompanije i ustanove moraju podvesti pod sistem mjera štednje i racionalizacije kako bi se ostvarile uštede u skladu sa aranžmanom sa MMF-om.

- Podsjećam javnost da sam prvi put u martu, a drugi put u junu ove godine, predložio izmjene Zakona o pravima izabranih i imenovanih zvaničnika, kojima sam predvidjeo smanjenje naših primanja za 20 posto. Nažalost, tada sam ismijan i niko, ni Vlada, ni pozicija, ni opozicija u Parlamentu nisu dali podršku ovom zakonu. Dakle, prije pola godine sam bio uvjeren da ovogodišnji budžet neće moći odgovoriti svim našim potrebama i da trebamo odmah, i mimo MMF-a, provesti hitne i konkretne mjere štednje, kaže se u saopćenju.

S obzirom da je u vremenu ekonomske recesije i provođenja određenih reformi neophodan politički kredibilitet i puni autoritet, Duvnjak ističe da je smatrao da štednja treba da krene od izabranih zvaničnika i da oni prvi trebaju osjetiti teret krize.

- U situaciji kada nismo spremni smanjiti svoja primanja, a kada dovodimo u pitanje primanja boraca, šehidskih porodica, RVI, zlatnih ljiljana, neratnih invalida (gluhonijemih) i drugih korisnika budžeta, smatram da nisu iz moralnih i ljudskih razloga "suludi" zaključci parlamentaraca kojima je spriječeno da prvi na udaru štednje budu najbolji sinovi naše zemlje, nego je suludo sveukupno ponašanje i neodgovornost svih nas u strukturama vlasti koji ne želimo prvi podnijeti teret krize i recesije i koji tako energično i strasno branimo svoje plate i materijalna prava, a sve druge pozivamo na štednju, poručuje Duvnjak.

Na kraju saopćenja, on traži od Kolegija Vlade FBiH (premijer, dva dopremijera i sekretar) da na dnevni red prve naredne sjednice Vlade uvrste i njegov Prijedlog zakona o pravima izabranih dužnosnika i da mu, u skladu sa odredbama Poslovnika Parlamenta FBiH, dostave mišljenje na taj zakon.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: